Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaMislite da ste kupili sir? Provjerite na deklaraciji

Mislite da ste kupili sir? Provjerite na deklaraciji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na policama s mliječnim proizvodima možete pronaći artikle koji izgledaju kao sir, ali to nisu. Saznajte kako prepoznati razliku.

Lijepo je imati izbor, ali valja i znati birati

Pri kupovini je lijepo imati izbor jer svako ima svoje prioritete. Na tržištu postoje brojni, slični proizvodi i ponekad je gotovo nemoguće pronaći u čemu se razlikuju. Osim razlike u cijeni – koja je najvidljivija i svakome važna. U nastojanju da proizvodi budu što konkurentniji, proizvođači ih plasiraju na tržište nadajući se da će se kupac “zalijepiti” za cijenu i da mu drugi kriterijumi neće biti važni. Ali šta ako su ti “drugi kriterijuni” zapravo oni glavni, esencijalni, oni koji definišu određeni proizvod?

Da objasnimo na konkretnom primjeru – za proizvodnju feta sira nije potrebno puno. Potrebna je mliječna mast i određeni prirodni začini. Čini se jednostavno, zar ne? Danas se na tržištu nude povoljniji proizvodi koji podsjećaju na feta sir, ali u svom sastavu umjesto mliječne imaju visok sadržaj biljne masti čija je uloga postizanje određene konzistencije i ukusa te znatno produžavanje roka trajanja.

Kupovinom takvog proizvoda ne kupujete sir, već varijantu sira koja svojim okusom, bojom i konzistencijom podsjeća i namjerno aludira na sir, ali to nikako nije.

Bitno povoljnije zamjene za sir često nemaju jasno označenu etiketu (deklaraciju) te kupac tek pomnim proučavanjem može ustanoviti razliku između pravog, tradicionalnog sira nastalog od mlijeka i ovog, umjetno stvorenog proizvoda niske nutritivne vrijednosti. Zato, prije nego što sljedeći put posegnete za feta sirom ili bilo kojim drugim mliječnim proizvodom, uvjerite se da kupujete pravi, prirodni proizvod. Odvojite malo vremena da pročitate deklaraciju jer ako volite sir, onda pazite da jedete pravi sir od mlijeka koji će na vaš organizam imati blagotvoran utjecaj.

Izvor: nezavisne novine

PROČITAJTE:

Kozji sir i sirutka su izvor zdravlja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI