Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiKafa - Arabica ili Robusta ?

Kafa – Arabica ili Robusta ?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada se probudite ujutro, prva stvar na koju većina pomisli je kafa – jedan od omiljenih toplih napitaka u svijetu. Ustanete iz kreveta i kao omađijani sipate sebi šolju kafe. Najpre se divite mirisu, a onda i ukusu vašeg prvog jutarnjeg napitaka – savršen trenutak!

Međutim, da li ste se ikada zapitali kako se dobija ta ukusna kafa?

Kada je pečena, sva zrna kafe izgledaju isto. U svijetu postoje desetine različitih vrsta kafe, ali za pravljenje istoimenog omiljenog napitka, kao što smo već naglasili, uzgajaju se dvije vrste biljki: Arabika (Coffea arabica) i Robusta (Coffea canephora). Ovo su dva osnovna tipa kafe koja se u svijetu kultivišu kako bi smo mi svakodnevno konzumirali ovaj napitak. Međutim ove dvije vrste kafe nisu jedine….

Kafa Liberica i Excelsa su još dvije posebne vrste o kojima se jako malo zna i priča. Razlog je veoma jasan – 99% kafe koja se proizvodi u komercijalne svrhe, potiče od Arabike i Robuste i to je činjenica. To je i razlog zašto priča ne ide dalje od ove dvije vrste kafe.

Obe vrste kafe su jako kvalitetne, ali Robusta ima lošiju reputaciju. Djelimično zbog svoje robusnosti. Njena jeftina kultivacija automatski, u mnogim zemljama, čini rasprostranjenu kulturu – obezbeđujući veći profit za niži kvalitet.

Međutim, malo pažnje je posvećeno tome kako se obrađuje zrno.

Zabluda je takođe često posledica nepravilnog postupka pečenja. Pošto zrna sadrže manje šećera, a više kofeina i hlorogenične kiseline, ona moraju duže da se obrađuju, jer će u suprotnom biti gorkog ukusa. Hlorogenična kiselina je jedan od razloga zašto se kafa smatra lošom za želudac, ali potpuno nestaje tokom dužeg i pravilnog procesa pečenja.

Jeftina kafa – uključujući i Arabiku – često nije dovoljno pečena i ona sadrži više ovog neprijatnog stomačnog uzbunjivača.

UKUS KAFE:

Obe vrste kafe – Arabika i Robusta imaju specifičan ukus.

Arabika je kafa aromatično-slatkog ukusa. Zrna Arabika imaju bogatiji, prefinjeniniji ukus i manju kiselost zrna, zbog čega se i smatra kvalitetnijom vrstom kafe.

Robusta se retko koristi čista za pravljenje kafe, zbog svog oporog ukusa. Robusta ima jači i oštriji ukus i često se miješa sa Arabikom, dajući kafi na taj način snažniji ukus. Na primjer, espresso mješavina koja u sebi sadrži i robustu pravi bolju pjenu, koja se smatra neizostavnim dijelom svakog dobrog espresso-a.

ZAKLJUČAK:

Ovde se zaljučak sam naslućuje. Obzirom da Arabiku smatraju kvalitetnijom kafom, to svakako doprinosi i njenoj većoj popularnosti na tržištu, u odnosu na robustu. Aroma i veća koncentracija šećera u samoj biljci doprinose stvaranju velikog kruga ljubitelja ove kafe.

Po poslednjim podacima istraživanja, danas se 70% kafe pravi od arabike, a 30% od robuste, pa zaključite i sami.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI