Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeLijepi Jova - Cvjeta cijelo ljeto, idealan za sjenovita mjesta

Lijepi Jova – Cvjeta cijelo ljeto, idealan za sjenovita mjesta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Impatiens, vodenika ili lijepi Jova (kako ga narod naziva), prirpada porodici Balsaminaceae i porijeklom je iz Zanzibara. Veoma je zahvalna biljka za uzgoj u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Ako vodeniku dovoljno zalijevate, cvjetaće cijelo ljeto. Svake ili svake druge godine treba je rasaditi jer tada grm postaje ljepši te raste puno pravilnije.

Vodenika, kako joj i samo ime kaže, obožava vlažna tla, te se predivno ističe na sjenovitim mjestima. Ljetnica je koju krase žarke boje i bujno cvjetanje, a može se uzgajati i u zatvorenom prostoru. Naraste u vis 15-30 centimetara, a sadi se u razmacima od 20 do 30 centimetara.

Pročitajte: Impatiens ili vodenika – Kakvu njegu traži da bi cvjetala cijelo ljeto

Radi snažnijeg efekta sadi se više biljaka zajedno i raznih boja, čak i prošaranih. Potrebno ju je svake ili svake druge godine rasaditi jer ne samo što će biti ljepša, nego će imati i pravilniji grm. Uglavnom su jednobojne, ali ima i prošaranih. Cvjeta cijelo ljeto, no nekad će zasjati i u jesen.

Da bi vodenika cvjetala, treba joj mnogo svjetlosti. Odgovara joj temperatura oko 18ºC. Velike vrućine ne podnosi, kao ni niske temperature. Ljeti je obilnije zalijevajte, 2-3 puta sedmično, no nikako je nemojte prskati jer se tako oštećuju i listovi i cvjetovi. Lijep izgled biljke sačuvaćete redovnim uklanjanjem uvenulih cvjetova i smanjiti mogućnost razmnožavanja plijesni.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI