Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje10 cvjetnih vrsta veoma otpornih i lakih za uzgoj

10 cvjetnih vrsta veoma otpornih i lakih za uzgoj

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Višegodišnje cvjetnice okosnica su prekrasnog i rascvjetanog vrta te vam omogućuju da cijelu sezonu uživate u njegovoj punoj ljepoti. Prilikom sađenja i uređivanja vrta jedna od najvažnijih stavki je odabrati biljke kojima odgovaraju uslovi svjetlosti, vode, tla i temperature u njemu. Kako bi izbor bio lakši, donosimo pregled nekih od najboljih izbora višegodišnjih rascvjetanih biljka koje će vas oduševiti ljepotom i lakoćom održavanja.

Božur

Hosta

Klasična trajnica najbolje uspijeva u sjeni i vrlo ju je lako uzgajati i održavati. Krase je spektakularni listovi i nježni cvjetovi, a dolaze u velikom nizu veličina, boja i tekstura. I dok neke sorte dobro podnose puno svjetlosti, ipak najviše vole sjenu i polusjenu, a za rast im treba dobro drenirano tlo. U jesen ih podijelite kako biste zaštitili proljetne izbojke.

Pročitajte: Šest stvari koje su ključne za njegu božura kako bi davao raskošne cvjetove

Dnevni ljiljan

Poznata i po nazivima crvenožuta graničica, žuti ljiljan i ljiljanka, ova trajnica dobro je poznata većini vrtlara te je jedna od najlakših za uzgoj. Jedini zahtjevi koje ima su dovoljno svjetlosti i vode te dobro drenirano tlo. Dnevni ljiljani lijepo ispunjavaju gole površine u velikoj vrtnoj gredici i dobro rastu u blizini ranih proljetnih lukovica poput narcisa, a njihov debeli korijenov sistem pomaže u sprečavanju rasta korova. Takođe su otporni na većinu štetočina i bolesti.

Djevojačko oko (Coreopsis)

Lako održiva trajnica prozračnog izgleda ukrašava vrt svojim vitkim i šiljastim listovima te nježnim cvjetovima. No iza nježnog izgleda krije se biljka koja puno cvate, a pri tome nije zahtjevna. Krasi je dugotrajno korijenje koje se lako dijeli te velika otpornost, zbog čega predstavlja dobar izbor za vikendicu. Osim toga, dolazi u širokom rasponu boja.

Visoki plamenac

Savršen je izbor za vrtne ljetne kućice, a njegove žive boje i mirisni cvjetovi čine ga omiljenim i među oprašivačima. Kako bi se spriječila pepelnica, plamencu je potrebno dovoljno prostora da bi imao odgovarajuću cirkulaciju vazduha. Osim toga, ova trajnica poprilično je jednostavna za održavanje, a svake godine povećava se i lako se dijeli. Većina sorti visoka je između 70 i 90 centimetara, no neke stare sorte mogu doseći i 1,5 metara. Međutim novi hibridi znatno su kompaktniji te dosežu visinu od 60 centimetara.

Japanska anemona

Takođe poznate kao japanske šumarice, ove trajnice cvjetaju nešto kasnije u sezoni, a krase ih nježni cvjetovi na čvrstim stabljikama. Lijepo rastu u djelimičnoj sjeni. Dolaze u nijansama bijele i ružičaste sa žutim središtima. Vole prilično vlažno tlo, dopunjeno kompostom, i slobodno se šire vrtom.

Stolisnik

Svojim sivozelenim čipkastim lišćem i teksturiranim cvjetnim glavicama u nizu boja, stolisnik je vrlo prepoznatljiv ukras brojnih vikendica. Ova svestrana trajnica predstavlja zaista lijep ukras. Dvije su osnovne sorte: jedna raste u klasterima, a druga se širi tankim korijenjem. Pčele i leptiri ga vole, a cvijeće ostaje šareno sve do sredine ili čak do kasnog ljeta.

Pročitajte: Omiljeni cvijet otkriva tajnu stranu vaše ličnosti

Češka iglica

Svojim širokim rasponom boja i cvjetovima na vijugavim stabljikama, koje se nježno obvijaju oko drugih biljaka, ove dugo cvjetajuće trajnice predstavljaju glavni ukras u vrtu. Vrlo su otporne, a atraktivno lišće sjajno izgleda čak i nakon što cvjetovi izblijede. Grudice žilavog korijena lako se dijele. Boje se kreću od bogate plave do blijede ružičaste.

Ehinaceja

Ovi šareni cvjetovi nude obilje nektara za oprašivače. Njihova prepoznatljiva središta stvaraju čvrst stožac od sjemenki koje ptice vole grickati. Takođe vrlo dugo cvjetaju, sve do sredine ljeta, te nisu previše izbirljive po pitanju vrste tla. Noviji hibridi dolaze u zapanjujućoj lepezi boja, a vole biti na svjetlosti.

Karanfili (Pink)

Dolaze u prekrasnom rasponu različitih nijansi, a rastu u obliku uredno zaobljenih klastera s trakastim zelenim lišćem ili raširenih brežuljaka s igličastim listovima sivozelene boje. Miris nalik klinčiću je suptilan, a upravo mu to daje pomalo nostalgičnu notu. Obožavaju sunce, a posadite ih na dobro dreniranom tlu i sezonski prihranite.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI