Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoŠljiva: Plamenjača može da “ogoli” voćnjake

Šljiva: Plamenjača može da “ogoli” voćnjake

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šljiva – Plamenjača je u voćnjacima, vrijeme je za zaštitu. Gljiva Polystigma rubrum izaziva plamenjaču šljive i može dovesti do defolijacije i slabljenja vitalnosti voćaka. Mladari teško zdrvenjavaju pa su podložni izmrzavanju tokom zime. Obrazovanje cvijetnih pupoljaka je slabije što utiče na prinos u narednoj godini. Plodovi su sitni, lošeg ukusa, često opadaju. Posebno je osjetljiva Požegača.

Patogen se održava se u zaraženom i opalom lišću gdje formira peritecije sa askusima i askosporama koje i ostvaruju primarnu infekciju mladog lišća u proljeće. Ovo je saprofitna faza u razvoju ovog patogena. Parazitna faza je za vrijeme vegetacije i tada se obrazuju piknidi sa piknosporama, ali piknospore ne mogu da ostvare infekciju, pa sekundarnih infekcija nema. Kritičan period za ostvarivanje infekcije nastaje sa početkom listanja pa dvije do tri nedelje od precvjetavanja. Povoljni uslovi su temperatura preko 10ºC, uz vlaženje lista najmanje jedan sat.

Plamenjača može da “ogoli” voćnjake

Simtomi se javljaju samo na listovima. Pjege koje se formiraju, eliptične su ili okrugle, različite veličine. Međusobno se spajaju, pa nekada bude zahvaćena gotovo cijela površina lista. Boja pjega se mijenja od žućkaste u početku, preko narandžaste do crvene na kraju. One su sa lica lista malo ispupčene, a udubljene na naličju lista. Jače oboljelo lišće može prevremeno opasti u avgustu ili početkom septembra.

Hemijski tretman se obavlja po precvjetavanju. Naredni tretman se obavlja za 7 – 14 dana. Koriste se preparati na bazi ditokarbamata. Skupljanjem i uništavanjem opalog lišća smanjuje se infektivni potencijal patogena. Za hemijski tretman možete primeniti Mankosav 75WG

Bojana Karapandžić, dipl. ing. polj.

Izvor: PSSS

PROČITAJTE:

Voćne mušice “beru” plodove i Vašu zaradu

Turandot, nova ljetna sorta kruške

Štetočine smokve

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI