Sljedeće sedmice interventni otkup tovljene junadi

Interventni otkup utovljene junadi, koji će Vlada Srpske sufinansirati sa dva miliona KM, počeće iduće sedmice, potvrđeno je u Bijeljini nakon sastanka predstavnika Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Semberije, Federacije BiH i Distrikta Brčko. Na istitucije BiH apeluju da zaštite domaću proizvodnju – u suprotnom prijete blokadama puteva.

U Semberiji je za prodaju spremno 10.000 utovljenih grla, koja svakog dana stvaraju nove troškove. Јedina izvjesna mjera pomoći je interventni otkup koji subvencioniše Vlada radi očuvanja domaće proizvodnje.

Trenutno u Semberiji imamo 5.000 utovljenih bikova. Akcenat je stavljen na bikove koji su teški oko tone i više i oni hitno moraju biti riješeni.

Kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije.

Nakupci koriste situaciju i ucjenjuju cijenom koja je gubitak za farmere. Cijena koju je odredilo Ministarstvo, od 3,9 KM, za stočare je povoljna.

Taj iznos nam odgovara i mnogo znači, jer se cijena ranije kretala od 3,1 do 3,5 KM. Na početku bi trebalo da budu otkupljeni najveći bikovi, a nakon toga rješavaćemo ostalo.

Kaže Ljubiša Stevanović, poljoprivrednik iz Amajlija.

Otkup će trajati do kraja januara. Do tada bi trebalo da bude otkupljen planirani broj grla i rasterećena tovilišta.

Planiran je otkup više od 4.000 životinja, a prioritet su grla koja su prerasla i koja su van produktivnog perioda. Tih 4.000 grla je namijenjeno za izvoz, ukoliko se steknu uslovi za to.

Pojašnjava Dragan Knežević, pomoćnik ministra poljoprivrede.I dalje nema očekivanog izvoza na tursko tržište. Stočari od bh. institucija traže hitne mjere zaštite domaće proizvodnje. Ako uskoro ništa ne urade spremni su, kažu, na blokade puteva i graničnih prelaza.

Izvor

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Preporuka za vas