Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiProcjena posljedica požara u Astraliji mjeri se milijardama

Procjena posljedica požara u Astraliji mjeri se milijardama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Australija će se suočiti sa gubicima od pet milijardi australijskih dolara (3,5 milijardi američkih) zbog razornih požara 

Prema prognozi australijske banke Vestpak, ova prirodna katastrofa bi takođe mogla da „proguta“ 0,2 do 0,5 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Najveće štete trpe turistički i poljoprivredni sektor, a najteže pogođena teritorija čini oko jedan odsto nacionalne ekonomije.

Od 8. novembra, kad je proglašeno vanredno stanje zbog požara, osiguravajućim kućama je podnijeto oko 10.550 zahteva za naknadu štete u ukupnom iznosu 939 miliona australijskih dolara.

Mada je ukupni ceh katastrofa poput ove (uključujući i osigurane i neosigurane gubitke koji zahtjevaju državnu pomoć) otprilike dva puta veći od osiguranih gubitaka, pun ekonomski uticaj je „visoko neizvestan“, navodi banka.

– Procjena ekonomskih posljedica katastrofa uvek je veoma teška, posebno kada je još uvek nepoznat pun obim štete – navode analitičari Vestpaka.

Sadašnja kriza sa požarima ima veće posljedice od požara u Viktoriji 2009. godine nazvanog „Crna subota“, jednom od najrazornijih u istoriji Australije, u kojem je poginulo više od 170 ljudi, uništeno 2.029 kuća, i spaljeno više od 400.000 hektara zemlje.

Samo su poplave u Kvinslendu 2010-11. godine nanijele veće štete sa ukupno procenjenim troškovima od 6,4 milijarde australijskih dolara, dodaju iz Vestpaka.

Bonitetna agencija S&P Global Rejtings saopštila je da kriza s velikim požarima neće ugroziti kreditni rejting zemlje AAA. Ova agencija smatra da će lokalne samouprave moći da „apsorbuju fiskalne izdatke, koji su relativno mali u odnosu na njihove budžete“.

Izvor: AgroTV

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI