Ponedjeljak, 5 Decembra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoSjetva jarog ječma - Savjeti za veće prinose

Sjetva jarog ječma – Savjeti za veće prinose

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sjetva jarog ječma uz primjenu odgovarajuće agrotehnike može donijeti 5 tona ječma po hektaru u žetvi. Zahtijeva dobru pripremu zemljišta i nikako se ne smije gajiti u monokulturi.

Plodored

Obvezno ga treba gajiti u plodoredu jer gajenje u monokulturidonosi niske prinose i vrlo lako oboljeva. Za ječam su dobre pretkulture zrnaste mahunarke, uljana repica, suncokret, raniji hibridi kukuruza, detelinsko-travne smjese i druge kulture

Pročitajte: Prinos kukuruza i do pet puta veći na navodnjavanim parcelama

Obrada zemljišta

Nakon ranih pretkultura obično se obavljaju dva oranja, pliće nakon žetve pretkulture i dublje, osnovno, 2-3 nedelje prije sjetve (do 25 cm) uz zaoravanje mineralnih đubriva predviđenih za osnovnu đubrenje. Dopunskom pripremom zemljišta (tanjirača, drljača, sjetvospremač, rotodrljača) treba stvoriti usitnjeni površinski sjetveni sloj mrvičaste strukture do dubine sjetve.

Đubrenje

Đubrenje ječma može se obaviti đubrivima organskog porijekla kao što su stajska đubriva, razni komposti, osoka i drugim đubrivima organskog porekla.

Za prinos od 5 t/ha potrebno je osigurati 110-120 kg azota, 70-80 kg fosfora i 100-120 kg kalijuma.

Sjetva jarog ječma

Izbor sorte ječma

Pri izboru sorte ječma moramo znati njegovu namjenu, koja može biti za ishranu stoke, industrijsku preradu i dr. Na primjer, ako ječam proizvodimo za proizvodnju piva, tada ćemo odabrati neki od dvoredih ječmova koji mogu biti jari i ozimi (dvoredi zato što su mu ujednačenija zrna). Za ishranu stoke odabraćemo četvororedni ili šestoredni. Za sjetvu obavezno treba koristiti deklarisano sjeme, po mogućnosti što krupnije frakcije.

Pročitajte: Azot – Koliko azota je potrebno za najbolji razvoj žitarica?

Sjetva ječma

Sije se sijačicom u redove na razmak 8–10 cm. Gustina sklopa iznosi 300-500 klijavih sjemena/m2, a sije se na dubinu 3-5 cm.

Ječam jari dvoredi se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. Za jari ječam osnovna obrada zemljišta (oranje) obavlja se 2 – 3 nedjelje prije sjetve. Sije se krajem januara i u februaru.

Autor: Violeta Veličković PSSS Beograd

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

[td_block_2 custom_title="Aktuelno"]