Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSjajan trik za krastavce i jagode: Samo kap ove tečnosti spasiće cijelu...

Sjajan trik za krastavce i jagode: Samo kap ove tečnosti spasiće cijelu baštu od truljenja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava široko polje bakterija, gljivica i drugih „napasnika“, uzročnika infektivnih i upalnih procesa kod ljudi. Međutim, da li ste znali da jod možete da koristite da biste spasli i baštu od razbih bolesti biljaka?

Pametni baštovani već dugo primenjuju jod da bi uspješno izlečili gljivične bolesti biljaka.

Plamenjača

Da biste spriječili plamenjaču na paradajzu potrebno je da napravite sledeći rastvor:

9 litara vode pomiješajte sa 1 litar surutke i dodajte toj tečnosti još 2 ml apotekarskog jod (5% koncentracije). Nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke u zemljište, prskajte je ovim rastvorom i nastavite redovno prskanje svakih 10 do 12 dana.

Ako primijetite prve lezije na biljkama, odmah ih izvadite iz grmlja paradajza, a ostatak isprskajte ovom otopinom joda i ponavljajte prskanje svakih 5 dana. Podmukla plamenjača bi trebala da se povuče.

Pepelnica

Rastvor na bazi jod odlično suzbija pepelnice, koja zna da izjeda biljku sporije, ali zato ne i bezopasnije. Od pepelnice najčešće oboljevaju krastavci, tikvice i bundeve.

Ako primijetite prve znake ove bolesti, počnite da tretirate usjeve sa rastvorom (9 litara vode, 1 l surutke, 1 ml joda), ponavljajući postupak svakih 5 do 7 dana. Ako budete uporni možete se potpuno osloboditi ove bolesti.

Iskusni baštovani će vam reći, da biljke tretirane rastvorom joda duže rađaju.  Čak i ako nema znakova pepelnice, prskajte krastavce ovim rastvorom svakih 10 do 12 dana.

Ako je od pepelnice „stradalo“ neko drugo povrće, sadnice ili ukrasno drveće, tretirajte ga rastvorom joda i to 5 ml joda rastvorite u kanti vode.

Trulež krastavca

Napravite rastvor od 10 litara vode i 1 ml lekarskog joda, pa sa njim tretirajte korijen krastavca i spriječite truljenje koje je neizbježno tokom vrućeg i kišnog perioda. Svaki grm krastavca polijte sa litar ovog rastvora.

Istim  rastvorom možete da tretirate i tikvice, s tim što možete na 10 l vode da dodate čak 5 ml joda.

Kupus

Kupus voli jod. Da bi kupus bio zdrav zalivajte ga sa rastvorom od 10 l vode u koju ste dodali 2 ml joda. Svaku biljku zalijte sa 1 litrom ovog rastvora. Videćete kako „glava“ kupusa raste kao „iz vode“.

Jagode

Sačuvajte jagode od sive truleži tako što ćete 5 do 7 dana prije cvjetanja jagode i zemljište oko njih obilno zaliti rastvorom od 10 l vode i 1 ml joda. Ugrabite prije cvjetanja da jagode čak dva puta zalijete ovim rastvorom i videćete da ih ni jedna bolest neće snaći, piše Stil.

Jabuke

Od truleži možete zaštiti i jabuke ako ih isprskate sa rastvorom od joda (10 l vode i 10 ml joda). Prska se list i plod i to 10 dana pre berbe.

Grožđe

Zaštitite grožđe od truljenja tako što ćete napraviti rastvor od 10 litara vode i 8 ml joda te s njim obilno isprskati listove i plod. 10 dana pred branje nemojte da koristite ovaj rastvor.

Da biste dezinfikovali bilo koje sjeme, potrebna vam je samo jedna kap farmaceutskog joda razblažena u 1 l destilovane vode. U taj rastvor natopite gazu ili pamučnu krpu pa je dobro iscijedite, u nju umotajte sjeme i ostavite ga da odstoji 6 do 8 sati. Posle toga sjeme osušite na sobnoj temperaturi i posijete.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI