Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiSirana u Podrašnici kreće sa radom do kraja 2019. - U planu...

Sirana u Podrašnici kreće sa radom do kraja 2019. – U planu otvaranje još dva pogona u Šipovu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Povodom međunarodnog dana žena na selu načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić sa predstavnicima ministrstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede posjetila je prostorije Udruženja žena Naša žena iz Podrašnice, koje je dobilo pogon za proizvodnju sira.
Projekat su finansirali u vrijednosti od 21.862 KM opština Mrkonjić Grad i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata putem Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede IFAD.
Načelnica Aničić je rekla da se radi o jednom veoma značajnom projektu iz razloga što će ženama koje imaju gazdinstva u Podrašnici i koje se bave proizvodnjom mlijeka donijeti dodatnu vrijednost kroz proizvodnju sira.
– Na području naše opštine ovo je prvi pogon za proizvodnju sira, dok u Šipovu treba da se otvore dvije sirane koje je takođe sufinansiralo Ministarstvo kroz IFAD projekat. Tako je napravljen jedan klaster kako bi sir koji bi se proizvodio u Podrašnici i u Šipovu bio istog kvaliteta i nosio isti naziv i kao takav bi se prodavao na tržištu – rekla je Aničić.
Ona da istakla da sada slijedi uređivanje prostora, onako kako to nalažu određeni pravilnici, te da bi sirana mogla početi sa radom do kraja godine.
Milovan Ćućić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi kazao je da će ova sirana pomoći ženama na selu da plasiraju svoje mlijeko po većoj cijeni u prodaju, tako da dobiju bolji profit za svoj rad. Na taj način će da se povežu sela koja nisu povezana u dovoljnoj mjeri sa centrom i kupcima ponude dobar i kvalitetan proizvod.
Milana Tanasić ima sedam muznih krava i moći će da isporuči oko 90 litara mlijeka.
– Išla sam u Sloveniju da vidim kako rade njihove sirane i mislim da i možemo ovdje tako da radimo i na taj način ostvarimo bolju ekonomsku računicu – rekla je Tanasić.
Kapacitet sirane biće 200 litara mlijeka dnevno, odnosno moći će da proizvede 15 kilograma sira u jednoj smjeni.
Izvor: eKapija
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI