Četvrtak, 28 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaNećete vjerovati kolika je zarada od kornišona

Nećete vjerovati kolika je zarada od kornišona

Porodica Dukanac već drugu godinu uzgaja kornišone. Ponovo se nadaju rodu do 8 tona sa pet ari. Zadovoljni su unapred ugovorenom proizvodnjom i već četvrtu sezonu trguju u svom, čačanskom kraju.

Nebojša Dukanac, proizvođač kornišona iz Trnavske Baluge, kaže:

– Oni nam sve jave na vreme, kad se šta i čime prske, kad treba da se bere. Kad doteram uveče robu da predam, nemam problema. Naplata je za sedam dana, odmah ležu pare na račun.

U centralnoj Srbiji za njemačkog prerađivača kornišone proizvodi više stotina kooperanta. Otkup je u toku u čačanskom, gružanskom i kraljevačkom kraju, kao i u selima rasinskog okruga, gdje su proizvođači koristili dozvoljena sredstva za zaštitu.

– Kooperanti koji rade sa nama su bili jako savesni, izneli su tu proizvodnju koliko god ova godina bila teška. Teško je bilo sačuvati kornišon na ovim temperaturama ali, oni su ispoštovali naše preporuke, koristili isključivo preparate sa dozvoljenim aktivnim materijama – navodi Nemanja Joksić, direktor Global sistem kooperativa.

Pročitajte: Kupina traženija i od maline – Kupci dolaze na noge voćarima

Orgazovanom proizvodnjom, mala poljoprivredna gazdinstva koja se bave uzgajanjem kornišona, u protekle četiri godine ostvarila su prihod više od 10 mil EUR.

Snežana Marković Đurović, Služba za razvoj poljoprivrede grada Čačka, naglašava:

– Ovaj model proizvodnje je idealan. Kad bi se moglo uvesti i kod drugih kultura, ovo bi bilo vrhunski. Proizvođači bi radili, orijentisali bi se na ono koliko imaju radne snage, koliko imaju vode i koliko imaju zemljišta. Ne bi se bavili svaštarenjem.

Stručnjaci kažu da je ovakav način organizovane proizvodnje jedina perspektiva da mala gazdinstva pronađu sigurno tržište.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

voćnjak

Jesenji tretman koštičavog voća

Koštičavo voće (breskva, kajsija, šljiva, višnja, trešnja i dr.) u zavisnosti od voćne vrste, sortimenta i lokaliteta, nalazi se u fazi od početak obezbojavanja...