Četvrtak, 28 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoSeptembar u pčelinjaku - Dobro pripremite pčele za zimu!

Septembar u pčelinjaku – Dobro pripremite pčele za zimu!

Septembar, mjesec u kom u većini krajeva nestaju pčelinje paše. Pčelinja društva se približavaju periodu mirovanja. To je posljednji mjesec kada je potrebno obezbijediti hranu za prezimljavanje pčela.

U pčelarskom kalendaru septembar je jako važan mjesec jer “uvodi” pčele u zimu. Tada je neophodno otkloniti sve eventualne nedostatke na pčelinjaku. Pčelari koji nisu iz nekog razloga dopunili dovoljnu količinu hrane za zimovanje, moraju to uraditi najkasnije početkom septembra.

Pročitajte: Kako ubrzati razvoj pčelinjih društava?

Septembar i završetak poslova na pčelinjaku

Kad nastupi mjesec septembar, uglavnom svi važniji radovi na uzimljavanju pčela bi trebali biti završeni, ističe Nenad Stefanović, mast. inž. poljoprivrede i savjetodavac u PSSS Leskovac. Pojedini poslovi koji nisu urađeni u prethodnom mjesecu mogu se nastaviti u septembru. Ali treba voditi računa da poslove koje ne uradimo u septembru, vjerovatno nećemo imati prilike da uradimo kasnije, a ako i bude prilike, neće biti bez posljedica. Jer nema pčelinje paše ali ipak pčele su aktivne i donose vodu, polen i vrlo malo nektara sa određenih biljaka. Pčele nastavljaju pripremu za zimovanje propolisanjem pukotina na košnicama, preslaganjem meda itd.

Nadražajno prihranjivanje za stimulisanje matice na zalijeganje treba prekinuti u početku ovog mjeseca. Potrebno je nastaviti ako iz nekog razloga nije završeno sa prihranom društva koja je započela u avgustu kao dopuna zimnice. Šećerni sirup se spravlja u odnosu jednog dijela šećera i jednog dijela vode, ali ako je vrijeme hladnije, potrebno je praviti gušći sirup sa 1 litrom vode na 2 kg šećera, savjetuje Stefanović.

Važno je istaknuti da je upotreba antibiotika zabranjena i čak preventivno liječenje nepotrebno. Da osiguramo pčele od ove opasnosti dovoljno je imati higijensko pojilo i otkloniti med medljikovac iz košnica i na pčelinjaku primjenjivati higijensko sanitarne mjere.

Na pčelinjim društvima vidno se osjeća da se približava zasluženi period mirovanja. Svako uznemiravanje pčela i otvaranje košnica moramo svesti na minimum, podsjeća Sfetanović i dodaje da samo u opravdanim slučajevima, na krajnje oprezan način to raditi. Naglo se smanjuje prostor u košnici koji pčele pokrivaju.

Septembar je posljednji mjesec pred zimu gdje se može dopuniti hrana za prezimljavanje, podsjeća Stefanović. Kasnije zbog smanjene aktivnosti pčela i vremenskih prilika pčele uglavnom ne mogu dodatu hranu izventilirati i poklopiti. U tom slučaju, dodata hrana ukisne i postaje štetna za pčele.

Opasna bolest američka kuga

Potrebno je u toku mjeseca septembra, ako pregledamo društva, posebno obratiti pažnju na opasnu bolest zatvorenog legla – američku kugu. Zbog smanjene površine legla simptomi su lakše uočljivi.

Ova bolest se prepoznaje po raštrkanom leglu, ulegnutim voštanim poklopcima legla koji su promjenili boju i imaju rupice na sredini, ističe Stefanović. U takvoj ćeliji larva je istrunula, razvlači se i uglavnom ima neprijatan miris. Ovakvi slučajevi se odmah prijavljuju udruženju pčelara i nadležnoj veterinarskoj ustanovi. Poslije toga postupa se po nalozima veterinarskog inspektora.

Pročitajte: Od čega zavisi veći PRINOS MEDA

Jednoj prosječnoj pčelinjoj zajednici potrebno je oko 15-20 kg meda za prezimljavanje, navodi savjetodavac. Veće količine hrane u košnici tokom zime poboljšavaju toplotni režim i mikroklimu jer med akumulira toplotu i sprečava naglu promjenu temperature u košnici. Pčelinje zajednice povećavaju broj stražarica na letu i čak propolisom smanjuju ulaze u košnicu. Zajednice koje su kvalitetno pripremljene za zimovanje u ovom periodu nemaju trutova u košnici.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

voćnjak

Jesenji tretman koštičavog voća

Koštičavo voće (breskva, kajsija, šljiva, višnja, trešnja i dr.) u zavisnosti od voćne vrste, sortimenta i lokaliteta, nalazi se u fazi od početak obezbojavanja...