Srijeda, 1 Februara, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoSavjeti za hranjenje stoke tokom zime

Savjeti za hranjenje stoke tokom zime

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako se približava zima, zalihe pašnjaka i sijena bi mogle biti kratke u mnogim oblastima širom zemlje. Specijalista za stočarstvo Univerziteta u Misuriju Džin Schmitz ima pet savjeta za proizvođače stoke koje treba uzeti u obzir kada hrane svoju stoku ove zime.

Rasporedite zalihe sijena

Najjednostavnija i najisplativija praksa koju možete da uradite je da rasporedite zalihe sijena u grupe kvaliteta i uskladite sijeno sa nutritivnim potrebama svake grupe stoke. Zatim hranite odgovarajućim dodatkom, ako je potrebno, za svaku posebnu grupu na osnovu njihovih nutritivnih potreba i kvaliteta sijena koje se hrani.

Smanjenje otpada

Loša praksa hranjenja može dovesti do gubitka sijena od više od 25%. Konusne hranilice za sijeno ili hranilice sa suženim dnom u velikoj mjeri smanjuju otpad od sijena, posebno ako imaju donji rub. Ako se odmotava, ograničite količinu sijena koje se odmotava u datom trenutku. Odmotavanje više od jednog dana hranjenja će značajno povećati otpad od sijena.

Smanjenje otpada na dnu bale

Sada je malo kasno za ovo, kaže Schmitz, ali još jedan značajan izvor otpada od sijena je način na koji se sijeno skladišti. Ako natkriveno skladištenje sijena nije moguće, barem preduzmite mjere da prekinete kontakt zemlja-sijeno. Izgradnja kamenih podmetača ili skladištenje bala na paletama, gumama ili nekoj drugoj površini smanjuje otpad na dnu bale.

Ograđivanje

Proizvođači koji imaju sreću da imaju pašnjake ili ostatke usjeva za ispašu mogu podijeliti polja na manje površine sa privremenim materijalom za ogradu, kaže Schmitz. „One se lako pomijeraju i mogu u velikoj meri da produže broj dana ispaše na određenom području“, kaže on. „Ograđivanje da bi se obezbijedila ispaša od jedne do dvije nedelje je prihvatljiva.

Ograničene opcije hranjenja

Uz adekvatan kvalitet stočne hrane, ograničavanje pristupa kravama hranilicama za sijeno može smanjiti otpad uz postizanje prihvatljivih performansi. Čini se da je dvanaestočasovni pristup dobar kompromis između performansi i smanjenja otpada, kaže Schmitz. Međutim, ne pokušavajte ovo bez testa sijena.

Krave se mogu hraniti ograničenim obrokom sa visokim zrnom. Ovo zadovoljava energetske potrebe sa manje hrane. Uporedite cijenu žita i sijena na bazi po jedinici energije kada razmatrate ovu opciju.

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI