Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoSAVJET LJEKARA: MED ČINI MOZAK SREĆNIM, A EVO I KAKO

SAVJET LJEKARA: MED ČINI MOZAK SREĆNIM, A EVO I KAKO

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mr Merica Milavić Vujković, specijalista medicinske psihologije Kabineta za psihijatriju Vojnomedicinske akademije u Beogradu, savjetujete da svakodnevno koristite med jer povećava psihičku i fizičku kondiciju, ali posebno dobro utiče na pamćenje.

– Ne postoji nijedan proizvod medonosne pčele koji nije blagotvoran za osobe sa psihičkim problemima – ističe Merica Milavić Vujković, specijalista medicinske psihologije Kabineta za psihijatriju Vojnomedicinske akademije u Beogradu i nastavlja: – Med djeluje neposredno na mozak zahvaljujući fosforu, gvožđu i eteričnim uljima. Ublažava neurodegenerativna oboljenja i neuralgije. Med je od pomoći kod svih stanja u kojima je aktivnost neurona otežana.

Da li djeluje i na simptome anksioznosti kojima je većina naših građana podložna?

– Efikasnost apiterapije zasniva se i na pozitivnom uticaju koji med ima na raspoloženje. Proizvodi medonosne pčele pomažu u prevenciji i liječenju i psihičke i fizičke napetosti, i na taj način pozitivno utiču i na simptome anksioznosti. Med povećava psihičku i fizičku kondiciju, ali posebno dobro utiče na pamćenje.

Kojim ugroženim kategorijama stanovništva još preporučujete med?

– U eksperimentu koji je sproveden na ženama u menopauzi, rezultati su pokazali pozitivnan uticaj meda tualunge (malezijske tropske biljke) na pamćenje. Cilj istraživanja bila je procijena uspiješnosti pamćenja kod žena u menopauzi koje su konzumirale med, u poređenju sa ženama koje su dobijale estrogene i progesterone. Memorija je procjenjena testom verbalnog auditivnog učenja prije i poslije terapije od šesnaest nedelja. Žene koje su uzimale med bolje su se prisjećale neposrednih događaja, međutim nije bilo razlike u uspiješnosti kod odloženog pamćenja neposrednih događaja. Isti rezultat postigle su žene sa terapijom u vidu progesterona i estrogena.

Koji sastojci meda podstiču pamćenje?

– Pored sjajne hranljive vrijednosti, med je dobar izvor fiziološki aktivnih jedinjenja, kao što su polifenoli. Napomenimo da ljudi, čija je ishrana bogata polifenolima, uz pomoć antioksidanata koji se nalaze u medu, imaju trideset posto veću šansu da dožive duboku starost, u odnosu na one koji unose manje količine ovog antioksidansa. Upravo zahvaljujući polifenolima, med, na molekularnom nivou, ostvaruje pozitivan uticaj na deficite u pamćenju. Sirovi med ima pozitivan uticaj na memoriju, ali i na anksiolitičko, antidepresivno i antikonvulzivno dejstvo.

Da li još neki pčelinji proizvod povoljno utiče na memoriju?

– Istraživanja pokazuju da matični mliječ pozitivno utiče na blage kognitivne disfunkcije. Istraživanjima je dokazano da dugoročna upotreba matičnog mliječa utiče na koncentraciju neurotransmitera u mozgu.

Na koji način, kada uspijemo da se oraspoložimo, možemo otkloniti hroničan umor?

– Posebno se pčelinji polen i mliječ ističu kako utiču na hroničan umor i neurasteniju. Ovaj proizvod pčela poboljšava koncentraciju i pamćenje (čime utiče i na simptome depresije i hroničnog umora). Sadrži tragove minerala, vitamina, a bogat je i proteinima i ugljenim hidratima. Koristi se za poboljšanje memorije, podizanje nivoa energije i radnog učinka.

Kako pčelinji otrov djeluje na nervni sistem?

– Pčelinji otrov sadrži malu količinu faktora za rast nerava (NGF), što djelimično objašnjava njegovo pozitivno dejstvo kod oboljenja koje karakteriše lokalno odumiranje nervne aktivnosti. Eksperiment ,Mesiera, (1991) pokazao je da miševi dresirani da šapom pritiskaju polugu izvršavaju zadatak brže, ako su prije faze učenja tretirani malim dozama apamina. Primjena apamina poslije faze učenja nije imala efekat na brzinu izvođenja zadatka. Dakle, pozitivno dejstvo apitoksina na nervni sistem seže čak do nivoa viših moždanih funkcija, tj. učenja. Apamin je ta ,čudotvorna, komponenta pčelinjeg otrova koja izoštrava um.

PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI