Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaS KISELIM KUPUSOM IPAK OPREZNO

S KISELIM KUPUSOM IPAK OPREZNO

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jedna stara poslovica kaže da onaj ko brine o zdravlju – jede kiseli kupus! Istraživanja stalno potvrđuju da je kiseli kupus zdrav, a vijekovima se koristi kako za jelo, tako i za olakšavanje ili sprečavanje zdravstvenih tegoba.

Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može mjeriti s limunom. Kiselo zelje bogato je fitonutrijentima, sumporovim spojevima (sulforafanom i izotiocijanatom) koji štite od raka želuca te pomažu u zacjeljenju oštećenja na koži izazvanih prekomjernim izlaganjem UV zrakama.

Kupus je jedna od rijetkih prirodnih namirnica gdje je čovjek uspio da poboljša, odnosno da joj poveća nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja.

S KISELIM KUPUSOM IPAK OPREZNO

Važno je ne pretjerivati u unosu kupusa ako imate problema s radom štitne žlijezde ili kod osoba sa divertikulozom. Oprez je potreban i kod ljudi koji imaju problema s visokim krvnim pritiskom (zbog visokog sadržaja natrijuma).

Kuvanjem se kiseli kupus osiromašuje jer obiluje vitaminima koji nisu postojani na visokim temperaturama, a dugim kuvanjem kiseli kupus postaje teže probavljiv.

Važno je naglasiti da termička obrada kupusa uništava korisne laktobacile nastale tokom procesa fermentacije, stoga obradu treba svesti na minimum.

Sve ovo se odnosi na kupus kiseljen starom tradicionalnom metodom sa soli i u primjerenim temperaturama… Za djecu se kaže da mogu jesti kupus kada imaju zubiće, mada nije najbolji izbor zbog soli pa isti treba prilagoditi djeci.

Izvor: nezavisne novine

PROČITAJTE:

Šta je znak kvarenja kiselog kupusa?

Kiseli kupus u tegli – kako ga pripremiti i čuvati

Znate li da se kupus može ukiseliti za samo 12 sati? Evo i kako

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI