Utorak, 4 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoRučna muža - 10 razloga zašto se vaša krava rita i kako...

Ručna muža – 10 razloga zašto se vaša krava rita i kako to sprečiti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kažu da je za ručnu mužu krava potrebno preko 200 pokreta rukom da bi se izmuzao litar mlijeka. Zato i ne čudi da spada među najteže i najodgovornije poslove na farmi.

A šta je ručna muža?

Ručna muža predstavlja skup određenih pokreta šake i prstiju muzača, koje moraju biti oprane prije muže. Zatim se vrši dezinfekcija vimena toplom vodom (35-40 ºC) krpom ili mekim sunđerom, prosušuje (briše) suvom i čistom krpom.

Prvi mlaz se izmuza iz svake sise u posebnu posudu kako bi se provjerilo da nema ugrušaka, krvi, sluzi i slično. Kada se utvrdi da je sve u redu, počinje se sa mužom koja se mora vršiti cijelom šakom i ispruženim palcem, sise se ne smiju povlačiti između dva prsta (kažiprsta i palca) jer to izaziva bol i može doći do oštećenja vimena. Muža može maksimalno da traje 6-8 minuta i mora biti sprovedena do „posljednje kapi“ mlijeka, jer sadrži najviše mliječne masti, a i da ne bi došlo do upale vimena zbog zaostalog mlijeka usljed čega može doći do razvoja bakterija.

Osim toga kravi morate obezbijediti mir i tišinu, bez nepoznatih ljudi, bez vike i udaranja kako bi se osjećala spokojno, treba joj jednostavno obezbijediti uobičajenu svakodnevnu rutinu. Ovako dobijate ne samo pomuženu, već i srećnu kravu koja je sve ovo mirno izdržala, iako joj je rep bio eventualno vezan za nogu. Ali šta ako je krava uznemirena i nemirna, a vi tada dobijate kravu koja se rita, a pride i prosuto ili nepomuženo mlijeko?!

Pročitajte: Mliječna groznica krava – Zašto se javlja i kako je spriječiti?

Ručna muža i što se krava rita?

1. Ovo joj je prva muža

Ukoliko ste neiskusni u ručnoj muži, najbolje je da pronađete nekog ko je stručan, kako bi vas naučio.

2. Skoro se otelila

Krava se nedavno otelila, još uvijek je nervozna zbog hormonalnog disbalansa, ali i to je rješivo kao i sve – potrebno je vrijeme.

3. Odvojena je od svog teleta

Ukoliko mlijeko „dijelite“ sa teletom, želite da je pomuzete, a tele nije u blizini. U početku je poželjno dovoditi tele, dok se krava ne privikne.

4. Krava je u „tjeranju“ (estrusni ciklus – polni žar)

Kod krava i junica estrusni ciklus traje 21 dan (18-25). Prihvaćeno je da kod junica u prosjeku iznosi 20, a kod krava 21 dan. Tokom muže u ovom periodu može se očekivati ritanje – prosuto mlijeko, smanjena količina pomuženog mlijeka, te se mora primijeniti brža muža.

5.  Preselili ste je na drugo mjesto

Novo okruženje, novi ljudi, nove rutine u muži. U ovom periodu (nedjelju-dvije) možete očekivati promjene u ponašanju, manje mlijeka i ponovno upoznavanje sa karakterom vaše krave.

6. Plaši se kofe (krave mužene mašinski prije ručne muže)

Krava je prije prelaska na ručnu mužu, mašinski mužena, navikla je na određene vibracije aparata za mužu. Jednostavno joj je potrebno vrijeme da se navikne na dobovanje mlijeka po kanti. Kako se kanta, između kravljih nogu, puni mlijekom u mlazevima koji izazivaju vibracije, tako se krava umiruje i prestaje sa ritanjem. Možete očekivati samo malo „stepovanja“.

7. Gladna je i nestrpljiva

U ovakvoj sitaciji, krava je nemirna, ne rita se, ali podiže noge. Pokušava na sve načine da vam stavi do znaja da je gladna ili da joj ponestaje hrane.

8. Promijenjena joj je hrana

Promijenili ste proizvođača njene omiljene hrane ili ste joj ponudili nešto na šta nije navikla. A domaća krava to itekako umije da prepozna.

9. Bolno vime i blokirani mliječni kanali

Dovoljno je samo da joj dodirnete vime, i krava koja se inače ne rita će odmah ustuknuti, a možda početi i da se rita. Provjerite da u mlijeku nema ugrušaka, crvenih pjega na vimenu (zapaljenski proces, povišena temperatura) i zapušene kanale. Mastitis je bolje na vrijeme spriječiti, nego liječiti.

10. a) Možda vas jednostavno ne voli

Moguće je i jedno i drugo. Ne postoji objašnjenje za ovo ponašanje kod krava, jednostavno imaju i ovakve faze – možda ste je uštinuli prilikom muže ili se osjeća zapostavljeno u odnosu na druge krave ili je takve naravi.

      b) Takva joj genetika

Kravlje osobine mogu sadržati i ovako naslijeđe: ritanje. O ovome su posvjedočili neki iskusni farmeri – ako se mama krava ritala, moguće da će i njena „ćerka“.

Kako možete sprečiti ritanje krave?

Fiksiranje krave kanapom, kukama ili brnjicom

Kao prvo, da bi krava prihvatila lakše kanap tokom muže, bilo bi dobro vezivati je tokom hranjenja dok je još tele. Farmer ujedno treba da navikava tele na štalu u kojoj će kasnije boraviti, tako što će je povremeno vezivati i brižljivo primjenjivati prividnu mužu.

Evo nekoliko savjeta:

  • dvije kuke spojiti jačim kanapom koji ide iznutra, a kuke idu na zadnje noge iznad zgloba ili koljena, tako su joj noge bliže jedna drugoj. Međutim može se desiti da krava počne da skače i padne, što nikako nije cilj.
  • krava se stavi do zida, pa se jedna noga veže i zategne prema nazad, a kanap se veže za nešto u zidu (metalna alka), ovim se postiže da krava stoji na tri noge i vremenom se može navići
  • fiksiranje kravine glave, tačnije rogova uz valov (hranilicu) kravu će natjerati da stoji potpuno mirno
  • postoji i varijanta stavljanja brnjice (alke) i povlači se kanapom ili hvatanje prstima za nos, što će joj odvlačiti pažnju sa muže (i za ovu opciju su potrebne dvije osobe)
  • korišćenja ritulje (blokator – metalna naprava u obliku iskrivljene cijevi) koja se zakači za slabinu i leđa, te se krava neće ritati na toj strani sa koje se muze, jer je previše pokreta boli. Ovo je djelotvorno samo ako se krava umjereno rita i unazad, ukoliko je „bijesna“ nemoguće je uopšte postaviti spravu. Korišćenje ritulje može izgledati nehumano, međutim pokazalo se uspješnim i bez povređivanja krave.

Postoji i opcija vezivanja kanapom oko stomaka, po principu omče i povlačenjem sa druge strane

Pročitajte: Zašto dolazi do neplodnosti kod krava

Držanje kravinog repa

Za ovo su potrebne dvije osobe, jedna koja podiže rep kravi u vis i vuče ka glavi, a druga da muze. Može se dešavati da u početku krava klekne na prednje noge, ali poslije par dana se navikne. Postoji i varijanta, da se rep provuče između buta i vimena i jako se zategne ka napred. Ovo su sve oprobane metode iskusnih farmera.

Spremite rezervnu posudu za mlijeko

Ovim je možda nećete spriječiti da se rita, ali bar vam mlijeko neće biti prosuto. Gledajte da vam kofa bude što bliže, da nije velika i napunjena, kako bi ste brzo mogli da odreagujete ako se krava naglo cimne.

Brže muzite ili dodajte još jedan par ruku

Brzo ćete završiti, a najidealnija je možda varijanta dva para ruka, dakle skraćujete vrijeme muže duplo, krava neće stići da se unervozi, a kamoli rita.

Ako ste joj promijenili mjesto, pokušajte da joj dočarate njeno staro mjesto

Ova metoda možda djeluje čudno, ali može biti djelotvorna. Donesite poznate predmete, položaj zida, ne morate štalu baš da okrenete naopačke, možda će biti dovoljno da joj dovedete telence ukoliko je vaša krava muzara mama.

Muzite u manju posudu, da smanjite buku

Ovako mlijeko neće dobovati toliko, ukoliko budete muzli jednom rukom, a posudu držali što bliže vimenu kako bi pravili što manje buke.

Ručna muža drugim redosljedom ili je muzite odpozadi

Ukoliko ste prvo muzli prednje dvije sise, počnite sledeći put, od zadnje dvije, ili dvije koje su vam bliže, jednu sa lijevom rukom, a drugu desnom.

U varijanti muže otpozadi, ne postavljate se iza, već pored krave. Podvucite joj rep između vimena i nogu, držite kofu iza nje jednom rukom, uz noge, a drugom muzite unazad (povlačenje sisa ka nazad). Ovo najbolje djeluje, ako ste joj posudu sa hranom malo povukli unapred, pa prosipa hranu, ona će malo krenuti unapred, i naći se u idealnoj poziciji za mužu na ovaj način. Jednostavno možete isprobavati dok ne pronađete najidealnije rješenje.

Pročitajte: Ketoza krava – smanjena proizvodnja mlijeka, opadanje plodnosti, opadanje imuniteta

Stanite, postavite se drugačije

Ovo se odnosi i na vas i na kravu. Jednostavno postavite se onako kako kravi najviše odgovara, neke stane sa obe noge raširene u ravni što je idealno, ali neke  krave jednu nogu izbace malo napred, a drugu povuku unazad. Nemojte je forsirati da se prilagođava vama, nego se vi prilagodite njoj za početak.

Neka je pomuze neko u koga krava ima povjerenje

Ovo u mnogome zavisi do krave, a i to se otkrije veoma brzo. Ovo ne možete znati kada kupujete kravu, ali vrlo brzo nakon par ispobavanja se vidi koga krava poštuje više, ko je jednostavno dominantniji.

Ako sve ostalo omane, izmuzite je na pod

Iako je ovo prilično demorališuće, ali mlijeko jednostavno mora da se izmuze iz vimena. Krava može da postane nemirna pred kraj muže i ako brzinski ne izmuzete tih nekoliko mlazeva mlijeka, može doći do upaljenskog procesa (mastitisa). Tako da ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji, ne oklevajte izmuzite do kraja, ako treba i na pod.

Autor: Svetlana Stanković Avakumović

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

marinara sos

Kako da napravite marinara sos

Ovaj marinara sos je odličan uz špagete, ali i kao zamjena za pizza sos. Donosimo recept, uputstva, ali i video tutorijal. Marinara sos je popularni...