Subota, 4 Decembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoRješenje za uznemirene pčele

Rješenje za uznemirene pčele

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Čaj za pčele – Ako niste znali i najvrednije životinjice na planeti rado piju čaj, ali malo drugačiji od onog koji pijemo mi ljudi, njihov je oplemenjen alkoholom.

Ozbljni pčelari znaju da se njihovi “ljubimci” mogu uznemiriti iz raznih razloga. I, naravno, znaju kako da ih smire. Pitali smo pčelara Dejana Vasiljevića iz Valjeva kada i zašto pčele mijenjaju ponašanje i kako on rješava taj problem. On nam je rekao da pčela osjeti promjenu vremena i da tad ne treba intervenisati  – to nije znak za uzbuni nego prirodna reakcija.

Međutim, kad se pčele pregledaju, kada se oko njih nešto radi one se uzmenire. Isto kao što se mi ponekad unervozimo kada neko oko nas, na primjer, uključi usisivač, mašinu za veš… – tako i pčele osjete promjenu, drugačije strujanje vazduha i drugačiji zvuk, pa im tad treba dati nešto za smirenje.

Čaj od bosiljka, žalfije i koprive

Većina pčelara pravi svoj čaj za pčele. On se obično pravi ove godine za onu sljedeću. Dejan Vasiljević kaže da svake godine pravi bar 3 vrste čaja, od tri različite biljke. Najčešće koristi bosiljak, žafiju i koprivu, jer njih ima u izobilju u njegovom kraju. Svako u svom podneblju ima popriličan broj ljekovitih trava koje se mogu iskoristiti za spravljanje čaja.

Kako se priprema čaj za pčele

Dejan nam je otkrio svoj recept, koji prenosimo vama:

U veliku čistu, staklenu steglu od 3 kg ubacite prethodno osušene biljke (može i sa sjemenom). U jednu teglu ubacite bosiljak, u drugu žalfiju,a u treću koprivu. Naslažite otprilke pola tegle, ili malo više, a potom pospite litar 96-procentbog alkohola i litar destilovane vode. Potom zatvorite teglu poklopcem. Narednog dana, u zavisnosti od toga koliko su biljke upile tečnosti, dospite malo alkohola i malo destilovane vode da staklenka bude puna. Ma sobnoj temperaturi i u tamnoj prostoriji ostavite sve tri tegle da odstoje najmanje 2 nedjelje, a najviše mjesec dana, da čaj dozri. Potom procijedite čaj, najbolje kroz gazu, da slučajno ne upadne dio listića ili sjemena kako se kasnije ne bi zapušila prskalica. Najbolje je da ga odmah naspete u boce, koje ćete potom dobro zatvoriti.

Od jedne ovako pripremljene tegle dobije se oko litar tečnosti. Tako pripremljen čaj spreman je za upotrebu.

Kada želite da “počastite” pčele čajem, na bocu montirajte prskalicu s raspršivačem i njome poprskajte ramove i pčele. Pčelar Dejan ističe i to da se vrijedne pčelice prskaju ovim čajem i kada se košnice sele, jer su njeni stanari tada uzemireni, kao i kada se pčele “tuku” – i tad čaj blagotvorno djeluje i umiruje ih. Treba naglasiti i to, napominje Dejan, da ovaj čaj pčelari koriste i kao dodatak sirupu, kao prihranu u jesenjem periodu.

Izvor: agrosavjet.com/ Literatura: časopis Travar i pčelar, Dragan Gligić

PROČITAJTE:

Čuvajmo pčele – Evo koji je njihov značaj u voćarskoj proizvodnji

Kako upotrebiti kupljenu maticu?

Nova pametna košnica – Med teče kao iz česme

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

Zaštita jabuke od mraza

Mrazevi koji se mahom javljaju od oktobra do maja mogu da oštete organe jabuke, a nekad i da ugroze opstanak cijelog stabla. Prema vremenu pojave,...