Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoRazoran virus u stočarstvu: Može uzrokovati 100% smrtnost, a lijeka nema

Razoran virus u stočarstvu: Može uzrokovati 100% smrtnost, a lijeka nema

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Reproduktivni i respiratorni sindrom (Reproductive and Respiratory Syndrome ili PRRS) ekonomski je najrazorniji virus u stočarskoj industriji. Izaziva neuspješnu reprodukciju, kasni pobačaj, ranu oplodnju krmača te respiratorne bolesti i smrtnost mladih svinja.

Reproduktivni i respiratorni sindrom (Reproductive and Respiratory Syndrome ili PRRS) ekonomski je najrazorniji virus u stočarskoj industriji. Izaziva neuspješnu reprodukciju, kasnipobačaj, ranu oplodnju krmača te respiratorne bolesti i smrtnost mladih svinja, piše Succeessful Farming.

Uglavnom se prenosi za vrijeme parenja ili tokom vještačke oplodnje, a prolazi kroz placentu u kasnoj gestaciji. Virus se sastoji od RNA, okruglog je oblika i naraste 28,4 nm. Nastanjuje se u dušniku odakle se uspješno razmnožava po cijelom tijelu. Inficira plućne alveole što može kod lakših zaraza dovesti do težeg disanja dok kod komplikovanijih stanja uzrokuje upalu pluća koja zahvaćena njime izgledaju mrljasto i žutosmeđe. Često se javlja i natečenost limfnih čvorova.

Ima dva soja i u početku je asimptomatski

Budući da se PRRS sastoji od genetskog materijala RNA, a ne DNA, u mutaciji postoji mnogo varijacija. Virus ima dva soja, jedan koji je potekao iz SAD-a (tip II) i drugi koji se razvio u Europi (tip I), a danas su oba raširena širom svijeta.

Asimptomatski je, a u organizmu se može zadržati i do 5 mjeseci

Najveći problem kod ovoga virusa je što se javlja asimptomatski, a zaraza se uoči tek kada se stanje pogorša zbog nedostataka u ishrani i higijeni. Od kada je životinja zaražena pa dok ne pokaže neke simptome može proći 5 do 35 dana, a u organizmu se može zadržati čak i do 5 mjeseci. Krmača koja je zaražena rađa tek 37% živih potomaka, a ako se ona oprasi u akutnoj fazi infekcije, prasad nema skoro nikakve šanse za preživljavanjem, smrtnost je uglavnom 100%.

Simptomi – depresivno stanje, vrućica, problemi s disanjem…

Često se na farmama proširi zbog kontaminirane hrane, stajnjaka, vode i u prijevozu u kojem se vozila zaražena svinja. Osim toga, u nekim slučajevima infekcija se javila i kada se stado obnavljalo novim, naizgled zdravim krmačama koje su zapravo u sebi nosile opasne mikroorganizme. Zbog toga je potrebno uvijek prije unošenja testirati nove životinje, a brojni veterinari savjetuju da bi se ovakve provjere trebale obavljati što češće na farmama tokom cijele godine.

Simptomi koji se javljaju su depresivno stanje, povišena tjelesna temperatura, problemi s disanjem, povraćanje, koža je oko ušiju, mliječnih žljezda, genitalija i oko repa plave boje. Kao posljedica javljaju se nagli trudovi u kasnoj trudnoći iza kojih slijedi pobačaj ili prasad deformirane glave ili tijela.

Trenutno ne postoji specifičan lijek za virus

Ne postoji specifičan tretman za PRRS. Antibiotici širokog spektra mogu biti korisni u kontroli sekundarnih infekcija. Zanimljivo je što se virus ne može oduprijeti svim dezinfekcijskim sredstvima, a ne voli ni ultraljubičaste zrake, procese smrzavanja i odmrzavanja, tretman ugljikovog dioksida i promjenu kiselo – baznih svojstava medija.

Tokom akutne bolesti najčešće se primjenjuju protuupalni proizvodi (npr. Aspirin). Ostale korisne tehnike uključuju izolaciju prasadi, razne protokole cijepljenja PRRS, redovni zdravstveni pregled, testiranja (ELISA, PCR i IFA) i uklanjanje zaraženih krmača iz stada najmanje 60 dana dok vepra koji je bio u zaraženom stadu treba staviti u karantinu od 90 dana.

Izvor: agroklub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI