Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoRazmnožavanje kupine putem izdanaka i bočnih grančica

Razmnožavanje kupine putem izdanaka i bočnih grančica

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Razmnožavanje kupine se vrši tako da se izdanci i prevremene (bočne) grančice povijaju i vrhovi vertikalno postavljaju u jame ili kanale dubine 10-15 centimetara. Zatim se zagrnu sitnom, rastresitom zemljom, koja se blago nagazi i zalije s dva-tri litre vode. U nižim i toplijim područjima oživljavanje može početi prvih dana avgusta, a u višim početkom septembra.

Ožiljavanje vrhova izdanaka jedan je od najvažnijih i najčešćih načina razmnožavanja kupine bez bodlji puzajućeg porasta. Može se primjenjivati u rodnim nasadima i posebno zasnovanim matičnjacima. Teško može očuvati čistoća sorte, slabija je zdravstvena kontrola sadnog materijala, otežana primjena agrotehnike u kupinjaku i berba, posebno sorti kasnijeg zrenja.

Sigurnija i kvalitetnija je proizvodnja sadnica u specijaliziranim matičnim nasadima, u kojima je zajamčeno zdrav i sortno čist početni sadni materijal. Uz to, obavezna je primjena svih agrotehničkih mjera i rigorozna zdravstvena kontrola. U nižim i toplijim područjima ožiljavanje može početi prvih dana avgusta, a u višim početkom septembra. Rano povijanje i zagrtanje ima za posljedicu prorastanje ili izvlačenje izdanaka iz jamica. Ako se zakasni (zbog nižih temperatura zemljišta i kratkog vremena za ožiljavanje), dobiveni izdanci imaće slabije razvijen korijen i moći će se koristiti tek u proljeće.

Razmnožavanje kupine putem izdanaka i bočnih grančica

Postupak je jednostavan. Izdanci i privremene (bočne) grančice povijaju se i vrhovi vertikalno postavljaju u jame ili kanale dubine 10-15 centimetara. Zatim se zagrnu sitnom, rastresitom zemljom, koja se blago nagazi i zalije s dva-tri litre vode. Zbog razlika u porastu izdanaka, ovaj postupak ponavlja se nekoliko puta u razmaku od sedam do deset dana. Najkvalitetnije sadnice dobivaju se ručnim zagrtanje. Mašinskim putem je brže i jeftinije, međutim zbog kosog položaja sadnice su lošije ožiljene.

Umjesto u zemlju, vrhovi izdanaka mogu se položiti u posebne kontejnere ili posude od čeličnog treseta napunjene kompostom, sa kojima se ukopavaju u zemlju i nagrnu. Tako su olakšani vađenje i transport, a čuva se i osjetljiv korijen. Sadnica se na stalno mjesto sadi zajedno s posudom, kroz čije zidove probija korijen i koja se kasnije raspada.

Izvor: PSSS Srbija

PROČITAJTE:

Navodnjavanje kupine i maline

Pravilnom rezidbom kupine do visokih prinosa i kvalitetnog roda

Ako sadite kupine ovo morate da znate

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI