Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoRazmnožavanje jagode dijeljenjem bokora

Razmnožavanje jagode dijeljenjem bokora

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jagoda se može razmnožavati sjemenom, kalemljenjem, dijeljenjem bokora i živićima. U ovom tekstu objasnićemo razmnožavanje jagode dijeljenjem bokora.

Razmnožavanje jagode dijeljenjem bokora

Bokori se dijele kod nekih divljih vrsta, zatim kod sorti s krupnim plodovima i mjesečarki koje ne daju stolone ili ih stvaraju vrlo malo.

U široj praksi dijeljenje se primjenjuje zbog slabog razvijanja korijenovog sistema i opasnosti od prenošenja bolesti i štetočina.

Ako želite da umnožavate neku interesantnu vrstu ili sortu jagode, treba zasnovati matični zasad. Uslovi za podizanje matičnog zasada su isti kao i pri podizanju matičnog zasada jagode za razmnožavanje živićima.

Pročitajte: Priprema živića JAGODE i tehnika sađenja

Biljka posađena krajem ljeta ili početkom jeseni može se već sljedeće godine u jesen dijeti na bokore. Biljka odvojena od bokora treba da ima najmanje 5-10 primarnih korjenova i 2-3 razvijena lista. Matičnim biljkama odsijecati cvjetove i ne dozvoliti da rađaju, jer se iz sjemena mogu razviti biljke s drugim, često negatovnim osobinama, koje ne bi trebalo umnožavati.

Pored toga, zasad treba đubriti, navodnjavati i štititi od bolesti i štetočina, da bi se dobio veći broj lišća u bokoru, a time i razvijeniji korijenov sistem. Od dobro razvijenog bokora (prečnik stabla oko 1,3 cm i više, a dužina najmanje 1,5 cm) može se dobiti, u zavisnosti od vrste i sorte, 5-15 biljaka, a ako se cijeli bokor vadi i dijeli i do 25 biljaka.

Pročitajte: Njega zasada jagode u rodu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI