Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetJagode: Za bogat rod sljedeće godine sada je potrebno da uradite ovo!

Jagode: Za bogat rod sljedeće godine sada je potrebno da uradite ovo!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svi sada žele slatke jagode, ali berba je pri kraju, valja misliti i na sljedeću sezonu. Priprema roda jagode za narednu godinu počinje završetkom berbe. Rodni potencijal za narednu godinu formira se tokom septembra pa sve do polovine novembra. U to vrijeme odvija se diferenciranje cvijetnih pupoljka. Koliko će se diferencirati cvijetnih pupoljaka najviše zavisi od primjenjenih agrotehničkih mjera poslije berbe – uklanjanje stolona, održavanje i obrada zemljišta, uništavanje korovskih biljaka, đubrenje, navodnjavanje i zaštita od biljnih bolesti i štetočina.

Poslije berbe jagode

Potrebno je nastaviti uklanjanje stolona sa živićima u više navrata sve dok izbijaju. Po pravilu, ne treba dozvoliti obrazovanje živića. Jagode bez stolona i živića daju veći prinos za 50-70 odsto od onih sa stolonima i živićima. Stoloni se mogu zakidati noktima, makazama ili kultivatorima pri redovnoj obradi zemljišta. Ne treba ih kidati vučenjem jer se time povrjeđuju bokori jagode.

Održavanje zemljišta u čistoj obradi obavlja se radi uništavanja korova i čuvanja vlage u zemljištu. Obrada zemljišta treba da je plitka (5 – 6 cm) zbog plitkog korijenovog sistema biljaka i obično se kombinuje sa uklanjanjem stolona. Potrebno je da zasad uvjek bude bez korova.

Đubrenje

Osnovno đubrenje NPK đubrivima potrebno je izvesti u toku septembra, zavisno od sadržaja u zemljištu, ili orijentaciono oko 700 kg po hektaru na srednje obezbeđenom zemljištu. Najbolje je primjeniti đubrivo koje je namjenjeno voćarstvu. Đubrivo je potrebno unijeti u zemljište obradom. Može da se obavi dodatno i preko lišća nekim od poznatih sredstava sa makro i mikroelementima. Ovaj način đubrenja može da se primjeni zajedno sa sredstvima za zaštitu.

Njegujte zasad jagoda

Navodnjavanje treba da bude osnova savremene proizvodnje jagode, jer ova voćna vrsta ima velikih potreba za vodom zbog plitkog korijenovog sistema. U periodu poslije berbe jagode obično se javlja sušan period kada je potrebno primjeniti navodnjavanje radi što uspješnijeg formiranja cvijetnih pupoljaka u kasnijem periodu. Navodnjavanje se može obavljati brazdicama (širine 10-15 cm), zatim natapanjem po sistemu “kap po kap” i vještačkom kišom.

U tom periodu potrebno je zaštititi zasad od pjegavosti lista kod onih sorti koje su podložne ovoj bolesti. Prvo prskanje se izvodi odmah poslije berbe, a drugo početkom septembra. Takođe se može primjeniti i Bakarni kreč ili Bakrocid u koncentraciji 0,5% (0,5kg/100l vode). Ako je starije lišće jače zahvaćeno ovom bolešću, potrebno ga je odmah poslije berbe sakupiti, iznijeti iz zasada i spaliti, a zatim zasad zaštititi.

dipl.ing. Todorović Magdalena

Izvor: PSSS.RS

PROČITAJTE:

Kako da uzgajate JEDNOMJESEČNE JAGODE

Kako spriječiti PUŽEVE da jedu vaše jagode?

Evo kako da uzgajate viseće jagode

Kada je najbolje saditi jagode

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI