Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoProteini i minerali u hrani odlučuju o prirastu i nosivosti

Proteini i minerali u hrani odlučuju o prirastu i nosivosti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako uskladiti sadržaj hranljivih materija u obroku brojlera i koka nosilja da proteini i minerali povećaju produktivnost životinja? Pažljivo odabranim odnosom minerala možete uticati na profit koji ostvarujete u proizvodnji. 

Uticaj hranljivih materija na nivo konzumiranja hrane kod živine

U nizu različitih faktora koji utiču na apetit kod živine, najvažniji uticaj ima nekoliko metabolita u organizmu, od kojih je dominantna energija. Glavni faktori obima konzumiranja hrane su ambijentalna temperatura, nivo proizvodnje tjelesna masa jedinki i i koncentracija energije u suvoj materiji obroka.

Kada su u pitanju nosilje, obim konzumiranja suve materije opada u situacijama kada je temperatura ambijenta preko 30°C. Međutim, ako se nivo apetita posmatra na osnovu koncentracija energije obroka, bitne razlike se javljaju u zavisnosti od pravca proizvodnje. U slučaju nosilja konzumnih jaja, veza između apetita i koncentracije energije se manifestuje mnogo brže u poređenju sa roditeljskim jatom brojlera.

Pročitajte: Proizvodnja BROJLERA

Takođe, priroda koncentracije energije obroka ima veliki uticaj na apetit. Ukoliko je niža koncentracija energije hraniva određena prije svega vlaknima iz hraniva, neće biti adekvatno propraćena povećanim konzumacijom hrane. U poređenju sa koncentracijom energije, smanjenje sadržaja proteina u hrani za živinu ima manji uticaj na konzumiranje, ali to ne može da se kaže kada je u pitanju povećanje koncentracije proteina. Ukoliko je povećana koncentracija proteina u hrani to direktno utiče na smanjenje apetita, što se dovodi u vezu sa obimom resorpcije pojedinih aminokiselina.

Proteini i minerali utiču na profit

Sadržaj pojedinih mineralnih materija u obroku, takođe ima uticaj na apetit. I viškovi i nedostaci kalcijuma, natrijuma i hlora imaju za posljedicu smanjen obim konzumiranja hrane, a sličan je i efekat dugoročnog disbalansa mikroelemenata u ishrani živine. Pad apetita, kao posljedica deficita pojedinih vitamina, po pravilu je veći problem u ishrani podmlatka, u poređenju sa odraslim kategorijama živine.

Pročitajte: Savjeti za uspiješan početak gajenja plića – Temperatura, ishrana, osvijetljenost

Konzumiranje vode je takođe u vezi sa konzumiranjem suve materije. U uslovima nedovoljnog konzumiranja vode, smanjuje se konzumiranje suve materije. Nasuprot tome, ograničenje konzumiranja suve materije, uslovljava povećano uzimanje vode, koje se javlja već poslije nekoliko dana, što kao posljedicu ima povećano kvašenje prostirke i povećanje koncentracije vlage u objektima za živinu.

Autor: Dragoljub Krajnović, PSSS Mladenovac

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI