Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaCrno zlato cijedi se iz panjeva starog bora: Nekada su od njega...

Crno zlato cijedi se iz panjeva starog bora: Nekada su od njega živele mnoge porodice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čajetina -Otporni Zlatiborci ceo svoj život provode u suživotu sa prirodom, od nje uče, prilagođavaju se, ali i njene potencijale koriste kako bi zaradili dinar.

Tako je bilo nekada, a tako i sad. Samo u zlatiborskim selima još uvjek se mogu vidjeti male zidane kućice u kojima se peče katran – magični lijek od smole bora koji se koristi i medicini i farmaciji.

Iako je ovaj zanat pri izdisaju, Ljubenko Radović još uvjek po šumama traga za dobrim panjem, kako bi od njega napravio kvalitetan katran.

“To je crna tečnost, jakog mirisa i oporog ukusa. Decenijama unazad ovde se peče od panjeva crnog bora i mnogi ga koriste u liječenju problema sa disanjem, kod kožnih infekcija. Ljudi u naše selo dolaze iz svih delova Srbije i kupuju na desetine kilograma, kasnije od toga prave meleme i kreme. Katran se koristi i kao lijek za životinje, jer se njim mažu njihove rane i brže zarastaju“, kaže za RINU ovaj iskusni katrandzija iz Jablanice.

U zlatiborskim selima od proizvodnje katrana nekad su živele i prehranjivale se čitave porodice i to je bio glavni izvor prihoda. Sada se velike vatre pale samo u nekoliko domaćinstava, omladina je izabrala druge, kako kažu, čistije poslove.

„Moj otac je imao nas osmoro dece i sve nas je iškolovao praveći i prodavajući katran. Nigde nije radio u fabrici već samo to kod kuće, a živeli smo lepo. Sada samo nas nekoliko se i dalje time bavi, nismo odustali od katrandzijskog zanata, Treba dosta rada, može biti i naprono, ali može da se zaradi. Cijena jednog kilograma katrana kreće se oko deset evra”, kaže Ljubenko.

Najviše smole ima u starom stablu, a panjevi crnog bora se vade dve decenije nakon seče. Katran se peče u katranicama. U zemlji se iskopa temelj i na njega se se zidaju oblice u ćerpove koji se oblepe ilovačom. U katranicu se zatim slaže luč, sve to se prekriva otpadom od panjeva i zapali.

“To gori jedan sat vremena dok stvori potrebnu temperaturu. Žar se zažari i kad se počne pokazivati crni dim, pokrivamo sitnom zemljom, zatvorimo plamen i gasimo. Ostavimo samo malo prostora na sredini, da ima plamena kako ne bismo ugasili odjednom”, podelio je Ljubinko tajnu svog zanata.

U Jablanicu po katran i dalje dolaze kupci iz svih djelova Srbije, a od nekih 1200 kilograma luča dobije se oko 250 kilograma izuzetnog katrana, pa ako se to pomnoži sa deset evra koliko se kreće cijena ove crne tečnosti, računica je jasna, kao i poruka – ko hoće da radi i zaradi uvjek ima kako.

Izvor: b92.net

PROČITAJTE:

Biznis mladih Tuzlaka doživio bum ovog proljeća – Svježe ubrane gljive bukovače dostavljaju i na kućnu adresu

Kraljevi čuvarkuće – Imaju 196 vrsta (VIDEO)

Uzgoj puževa skupa investicija, ali se uloženo vraća u drugoj godini

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI