Petak, 17 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeProblem zbog kog božuri nikako da procvetaju iako su puni pupoljaka

Problem zbog kog božuri nikako da procvetaju iako su puni pupoljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

​U svom vrtu ste odavno zasadili božur, ali nikako da se pupoljci pokažu u svom punom sjaju i procvjetaju? Možda još uvijek nije kasno da spasite stvar.

Ako svoj vrt poželite da obogatite prelijepim božurima, postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju. Božuri su prave zvijezde svakog vrta i tačno znaju šta žele i vole, a šta ne.

Tako je dobro znati da vole sunce, ali isto tako i malo hladnoće, zbog čega je bitno odabrati mjesto u vrtu u kojem će nekoliko sati na dan imati i preko potrebnog hlada. A uz pravu ravnotežu sunčeve svjetlosti i hlada, zemlja takođe ima važnu ulogu u njihovoj sadnji – potrebna im je velika količina vlage, a najbolje uspjevaju u prilično teškom i ilovastom tlu.

Ako ne ispoštujete sve njegove želje, božur će se doslovce zainatiti i početi da vam stvara probleme, tačnije jedan – bez obzira na svu ljubav koju mu dajete, pupoljak nikada neće procvjetati, jednostavno će odbiti da se otvori. To je prilično nevjerojatno jer grmovi božura mogu biti prepuni pupoljaka, koji se uvijek razvijaju na savršeno zdravoj biljci, ali bez svih ispunjenih želja i uslova, jednostavno će se smežurati, piše Tportal.hr.

Pročitajte: Savjet uz koji će vam božuri ove godine biti nikad raskošniji

Dobra je vijest da rješenje uvijek postoji i da će se uz par savjeta, kojih se treba pridržavati, vaš vrt pretvoriti u prekrasnu bajku prepunu najljepših cvjetova božura.

Istina je da božurima treba puno sunca za cvjetanje, ali s druge strane, ako je u proljeće biljka dobila dovoljno sunca da stvori pupoljke, a u međuvremenu su oko nje stabla nakon duge zimske pauze dobila lišće, suncu je blokiran put. Jednostavno rečeno – pupoljci umiru jer biljke ne dobijaju više dovoljno sunca da ih pruže cvjetovima.

Isto tako, ako vaš božur ne uzima dovoljno hranljivih materija iz tla, neće moći da pomogne pupoljcima da se rascvjetaju. Poznato je da božuri ne vole presađivanje, kao ni da se preduboko zasade, zbog čega može nastati problem oko stavljanja dovoljno đubriva oko njih. Odaberite stoga tečno đubrivo koje će vam olakšati posao i doprijeti tamo gdje treba.

Pročitajte: Tajni govor cvijeća – Koja je simbolika božura

Ako ste presađivali božur na drugo mjesto, to isto može biti razlog zašto ne cvjetaju. Budući da ne vole premiještanja, znajte da mogu proći i godine da se oporave od tog šoka.

Budući da ne vole da se preduboko sade, ako ste tu pogriješili, moraćete da ga presadite, a to će ponovo odgoditi cvjetanje na nekoliko godina. Ali gledajte na to pozitivno – bolje čekati i nekoliko godina na cvijet božura, nego nikada ne uživati u njemu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI