Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img

Prirodna zaštita povrća u bašti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prirodna zaštita povrća u bašti – Uzgoj vlastitog povrća na ekološki prihvatljiv način zahtijeva mnogo truda i strpljenja, a posebno znanja u kreiranju takvog biosistema. Naša uloga kao kreatora je uspostaviti uslove u kojima će biljke dobro rasti, imati dovoljno vlage i hraniva, što će im omogućiti da se prirodno odbrane od štetočina i bolesti.

Uspostavljanje uravnoteženog sistema dugoročan je način koji na više načina pomaže u zaštiti biljaka, a prva linija obrane je povećanje biološke raznolikosti.

Prisutnost različitih biljaka, ptica, insekata i vodozemaca znatno umanjuje mogućnost da štetnici izmaknu kontroli. Za svakog štetnika postoji odgovarajuća prirodna odbrana, poput prisutnosti bubamara koje su prirodni predatora biljnih vaši, dok biljke kadifica i neven odbijaju nematode koje žive u tlu i oštećuju korijen povrća. Najbolji način da se postigne bioraznolikost u baštenskoj okolini, koja će bujati životom je uspostavljanje različitih staništa, kao što su:

  1. Jezerca

Jedan od neizostavnih elemenata u permakulturi dobar je način privlačenja, na primjer, žaba koje jedu puževe i insekte, čime se kontrolira broj štetočina u bašti. Površina jezerca uopšte ne treba da bude velika, a za njegovo kreiranje možete reciklirati staru kadu.

2. Kućice za ptice

Veliku ulogu u prirodnom načinu suzbijanja štetnih insekata tokom baštenske sezone imaju ptice. Par sjenica, na primjer, za svoju mladunčad će tokom ljeta skupiti i do 30 kilograma gusjenica, a da ne brojimo vrapce koji osim insekata jedu i sjemenke korova.

  1. Hoteli za insekte

Tako će se u bašti zadržati korisni insekti poput bubamare, čije se larve hrane biljnim vašima koje su česti paraziti na bilju. Ova mjesta takođe pružaju dom solitarnim pčelama koje su važne za oprašivanje biljaka, a čiji broj već godinama opasno opada zbog upotrebe pesticida i insekticida u konvencionalnoj poljoprivredi.

  1. Gredice s cvijećem

Uzgajanjem cvijeća, kao što su gaillardia, različak, vlašac, bosiljak, cinija, kopar, korijander, neven, stolisnik i suncokret, privlače se korisni insekti – bogomoljka, bubamara, ose zemljarice, parazitske ose, paukovi, stjenice, zlatooke, trčci.

Pročitajte: Dragoljub je cvijet koji povećava prinos u bašti, evo koja je njegova tajna

LAST MINUTE ZAŠTITA VRTA

U sprečavanju raznih bolesti često se koriste kopriva, preslica, pelin ili buhač. Imamo i top recepte…

Prirodnim biljnim ekstraktima protiv bolesti i štetočina

Gotovo sve biovrtlarske metode baziraju se na preventivnoj zaštiti biljaka i korisne su u sprečavanju širenja štetočina i bolesti, ali nisu od velike pomoći kad situacija izmakne kontroli. Prirodnim fungicidima, poput ekstrakta preslice, možemo ublažiti ili zaustaviti napad, ali zapravo se nećemo riješiti same gljivice. Zato je važno da promatramo baštenske gredice ne bili smo uočili potencijalni problem te pravodobno reagirali.

Kopriva, preslica, pelin ili buhač – sve su to biljke koje se vrlo lako mogu naći u prirodi, a koje se u biobaštenstvu prilično uspješno koriste za sprečavanje raznih bolesti. Vrlo je djelotvorna kopriva Urtica dioica L., koja će tamo gdje raste tlo obogatiti mineralima. Najviše se koristi za pripravke kojima se jača otpornost biljaka, protiv parazita (biljne vaši) te kao tečno đubrivo za biljke.

KOPRIVA PRIRODNI INSEKTICID

Ekstrakt koprive kao zaštita od parazita, poput biljne vaši, larvi i gusjenica, pravi se od svježe ubrane koprive. Bere se cijeli nadzemni dio biljke čak i u cvijetanju, ali ne i u stadijumu stvaranja sjemena.

Pročitajte: Bioinsekticid od lukova – Zaštitite svoje biljke na potpuno prirodan način

RECEPT: Za dobijanje ovog ekstrakta treba 1 kilogram isjeckane koprive staviti u posudu i naliti 10 litara hladne ili mlake vode. Pustimo da odstoji 24 sata i pažljivo procijedimo. Tretiramo tri puta uzastopno unutar tri sata finim raspršivačem.

NEEM KAO INSEKTICID

Kao prirodna zaštita biljaka može se koristiti i ekstrakt dobijen od indijske biljke neem (Azadirachta indica) koja sadrži alkaloide i liminoide, spojeve koji su korisni u zaštiti bilja i čovjekovog zdravlja.

Posebno je zanimljiv hemijski spoj Azadirachtin koji utiče na hormonski sastav insekata, uključujući reprodukciju, hranjenje i mogućnost letenja. Biljke tretirane pripravkom od neem ulja svojim gorkim okusom odbijaju štetočine. Tako se smanjuje rast insekata u usjevima i kod biljaka, a da pritom nema negativnog uticaja na žive organizme u okolini. Od primjene pa do prvih znakova djelovanja proći će 7 do 10 dana jer se populacija insekata postupno smanjuje. Treba naglasiti da će sredstvo jednako djelovati i na korisne insekte, pogotovo letače kao što su pčele, pa se preporučuje da se biljke tretiraju naveče kada je vani manje pčela nego ujutro.

RECEPT:

Za pripremu prirodnog insekticida može se koristiti prah ili ulje neema, a recept je vrlo jednostavan. Na jedan litar vode stavite 10 do 30 ml neem ulja (1 do 3 jušne žlice) i 1 do 3 ml tekućeg deterdženta (¼ do 1 čajne žličice) te prskajte biljku za zaštitu. Svaki put prije upotrebe napravite novu mješavinu.

POLJSKA PRESLICA PROTIV GLJIVIČNIH OBOLJENJA

Zbog visokog udjela silicijuma, kalcijuma, kobalta i drugih minerala poljska preslica vrlo je djelotvorna kao sredstvo za jačanje biljaka. Silicijumova kiselina učvršćuje ćelijski zid biljaka koje time postaju otpornije, dok spojevi sumpora djeluju kao zaštita. U bašti djeluje preventivno protiv rđe i plijesni te kao insekticid protiv moljaca, grinja i crvenog pauka.

Pročitajte: Biljke koje odbijaju štetne insekte

RECEPT: U lonac sa 2 l hladne vode stavi se 10 g suve poljske preslice i nakon što provri, na laganoj se vatri kuva još 20 minuta. Ohlađeni čaj razrijedi se sa 8 l vode, zatim se tečnost 10 minuta dobro miješa. Razrijeđenu tekućinu prskamo ispod napadnutih biljaka ili tlo prskamo preventivno.

MEHANIČKE BIOBAŠTENSKE METODE SUZBIJANJA ŠTETNIH INSEKATA

Postoji niz ekološki prihvatljivih načina za sprječavanje širenja zaraza štetnika koje se mogu implementirati u bašti. Sljedeće mjere pomoći će vam da se uhvatite u koštac s problemom:

  1. Mrežasti pokrov

Pokrivanje gredica zaštitnom mrežom djelotvorna je mehanička zaštita biljaka od štetočina, pogotovo kultura primamljivih gusjenicama. Tako će se spriječiti leteće odrasle jedinke da polože jajašca na biljke.

  1. Ručno uklanjanje štetočina

Ručno uklanjanje jedna je od ekološki najprihvatljivijih i najdjelotvornijih metoda suzbijanja štetočina.

  1. Mamci za puževe golaće

Postavite zamke i prepreke, kao što su posudice s pivom, bakar i ograde od aluminijske folije ili malč od ljuski jaja rasut oko mladih biljaka. Takođe možete postaviti hranilišta s palentom, puževi je jako vole iako nije zdrava za njih, što će pridonijeti smanjenju njihove populacije.

Pročitajte: Kafa i duvan u bašti – Pročitajte kako da napravite domaći insekticid

  1. Kreiranje cvjetnih gredica

Njegovanje biološke raznolikosti uzgajanjem cvijeća u bašti glavni je način obrane od grabežljivaca jer se njima privlače korisni insekti. Sadnjom cvijeća kao što su različak, neven, gaillardia, cinija, stolisnik, metvica, suncokret, bosiljak i druge privlačimo insekte grabežljivice – bubamare, bogomoljke, ose zemljarice, paukove, stjenice i druge insekte.

  1. Biljke prirodni mamci za štetočine u bašti

Sadnjom različitih biljnih zajednica možemo preusmjeriti napad štetočina s biljke koju uzgajamo radi hrane. Bazga, kamilica i loboda izvrsni su mamci za crne biljne vaši koje će se prije naseliti na te biljke nego na povrće koje se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini.

Izvor: jutarnji.hr

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI