Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaMed od maslačka - Podiže imunitet u zimskim danima

Med od maslačka – Podiže imunitet u zimskim danima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uz bagremov, med od maslačka je jedan od najzdravijih, poznat je kao odlično sredstvo protiv kašlja, a pomaže i kod raznih drugih tegoba.

Podstiče izlučivanje tečnosti i otrova iz organizma, reguliše krvni pritisak, varenje i poboljšava funkciju jetre.

Ovaj med sadrži značajne količine vitamina C i B, cinka, flavonoida, tanina, kalijuma i gvožđa, što sve zajedno odlično utiče na podizanje imuniteta koji je inače oslabljen u zimskom periodu.

Maslačkov med je izuzetno dobar i za liječenje jetre i pročišćavanje krvi. Preventivno djeluje kod pojave astme i bronhitisa, a preporuka se da se uzimaju 2 kašike svakog jutra na prazan stomak.

Med od maslačka se preporučuje najviše onima koji imaju problema sa povišenim holesterolom i trigliceridima u krvi. Uopšteno, ko ima problema sa povećanim masnoćama, ili pati od masne jetre, od velike je pomoći.

Trebalo bi da ga uzimaju pušači, osobe koje konzumiraju dugo alkohol, ali i oni koji pate od povišenog krvnog pritiska. Med od maslačka pomaže i kod problema urinarnog trakta koji nastaju kao posljedica infekcija.

Čuva zdravlje i kostiju jer je bogat kalcijumom, sadrži i antioksidanse i vitamine koji pomažu razvoj koštane mase i smanjuje rizik od pojave osteoporoze.

Kilogram meda od maslačka okvirno košta oko 5 eura, a možete ga napraviti i sami u proljeće kada cvijeta ova biljka.

Izvor: bastabalkana.com

PROČITAJTE:

Čaj od maslačka – Zašto treba da ga pijemo?

MELEM ZA JETRU I KRV: Džem od maslačka ima nevjerovatnu moć

Vino od maslačka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI