Subota, 18 Maja, 2024
spot_img

Priprema ovaca za zimu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ishrana i način držanja ima veliki uticaj na zdravlje i produktivnost odraslih ovaca. U zavisnosti od prirodnih uslova i područja postoje i različiti sitemi gajenja ovaca.

Praktično držanje ovaca na paši je neophodnost, a i tradicija, tako da se ovčarstvo ne može zamisliti bez pašnjaka. U našem području sezona paše traje obično 180 do 200 dana. Variranje vremenskih prilika iz godine u godinu određuje početak i kraj paše i to je uglavnom od maja do novembra.

Prelaz sa pašnjačkog na stajski / zimski način ishrane mora biti postepen. Period prilagođavanja i prelaz sa zelene svježe biljne hrane (8 do 10 kg dnevno po grlu) na suvu kabastu hranu trebalo bi da traje bar 7 do 10 dana.

Ovce
Foto: AgroSavjet/Ovce u snijegu

U početku manja količina sijena se daje pred pašu, kasnije i posle paše. Povećanjem količine sijena iz dana u dan postepeno se smanjuje zelena hrana, a sijeno postaje glavni dio obroka i to 2 kg/grlu dnevno. Od kvaliteta i količine priremljene hrane (sijeno, slama, silaža, žitarice) zavisi i kondicija i uhranjenost ovaca.

U svakom slučaju, pri dobroj ishrani ovce lako podnose hladnoću, pa i duže mrazeve, ali su veoma osetljive na vlagu i u vazduhu i u prostirci.

Pročitajte: Priprema ovaca za jagnjenje

Upravo je ovo i vrijeme da se objekti – ovčarnici pripreme za zimski boravak ovaca. Posebno bi trebalo pregledati krov, prozore i opremu u ovčarniku. Pod treba očistiti i po mogućstvu dezinfikovati. Suv pod zastrti slamom (4 do 5 kg/metru kvadratnom) koja će kasnije upijati mokraću i vlagu.

U zimskom periodu ovcama bi trebalo omogućiti da vodu uzimaju po volji. Ukoliko takvi uslovi ne postoje onda bi trebalo vršiti napajanje dva puta dnevno. Količina potrebne vode po ovci zavisi od više faktora – vrste hrane, temperature vazduha, fiziološkog stanja organizma i to je 2 do 5 l dnevno. Optimalna temperatura vode je 12 do 18 stepeni Celzijusa, a temperatura u objektu oko 6 stepeni za ovce i 10 do 12 stepeni za jagnjad.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI