Subota, 4 Decembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoSadnja amaranta ili štira

Sadnja amaranta ili štira

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Amarant (lat. Amaranthus spp.) je manje poznata jednogodišnja biljka koja se smatra žitaricom, iako pripada porodici štirovki kojoj pripadaju i blitva, cvekla i šećerna repa. Kod nas je poznat i pod nazivima rumenika, štir ili šćir. Postoji oko 88 vrsta amaranta od kojih se neke smatraju korovom, a neke se uzgajaju zbog zrna ili zbog dekorativnog cvijeta. 

Amarant nema posebne zahtjeve prema tlu, važno je samo da ono prije sjetve bude dobro pripremljeno kako bi biljke brže i bolje rasle. Bilo bi dobro saditi ga na sunčanim i prostranim mjestima, tako da ima dovoljno prostora za bujanje.

Prije sadnje treba dobro usitniti zemlju i obaviti gnojidbu organskim gnojivima. Amarant se sije u vlažno tlo pa ga prije sadnje treba navlažiti. Sadnja može započeti onda kada temperatura tla dosegne 15°C i kada prođe opasnost od mrazeva. Najčešće je to kraj aprila ili početak maja. Sjeme amaranta sije se na dubinu od 1 cm, i to tako da se pritom zemlja lagano pritisne kako bi se omogućio bolji kontakt sa sjemenom.

Što se tiče gustoće sadnje, smatra se kako se kod većeg međurednog razmaka može postići veći prinos. Preporučeni međuredni razmak iznosi 75 cm, a razmak između biljaka u redu trebao bi iznositi 25 cm. Ako će se berba obavljati ručno, preporučuje se veći razmak između biljaka, jer što je razmak veći, bit će lakše obaviti berbu.

Amarant se na manjim površinama može uzgojiti i iz presadnica. Presadnice se na stalno mjesto sade dva do tri dana nakon sjetve sjemena. Ako se sadnja presadnica obavi kasnije, može doći do smanjenja prinosa, ali starije presadnice se mogu lakše izboriti s napadima nekih štetnika.
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

Zaštita jabuke od mraza

Mrazevi koji se mahom javljaju od oktobra do maja mogu da oštete organe jabuke, a nekad i da ugroze opstanak cijelog stabla. Prema vremenu pojave,...