Nedjelja, 14 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPrije sjetve povrća obavezno uradite ovo

Prije sjetve povrća obavezno uradite ovo

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrijeme je za sjetvu jer se proljeće bliži. Potrebno je pregledati sjeme. Tokom svake sezone ostane nam izvjesna količina sjemena koju nismo posijali ili kojoj je istekao rok deklarisani sjetve. Najbolje je unaprijed utvrditi stepen klijavosti tog sjemena kako bismo olakšali rad tokom sjetve.

Podrazumijevamo pod klijavim sjemenom broj sjemenki koje su proklijale, izražen u postocima (%), u odnosu na ukupan broj posijanih sjemenki.

Važno je osigurati da se sjetva obavlja s klijavim sjemenom sposobnim za razvoj novih biljaka. Preporučuje se provjeriti klijavost sjemena testom 2 do 5 sedmica prije sjetve. Za takve testove potrebna je manja količina sjemena (minimalno 10 sjemenki).

Brzi test – Sjeme potopiti u rastvor soli

Najlakši i najbrži način utvrđivanja klijavosti sjemena je da se uzorak sjemena potopi u slabi rastvor kalijumpermanganata. Klijavo sjeme će potonuti na dno, a štura, “mrtva” će isplivati na površinu.

Isti učinak će imati i potapanje sjemena u slabi rastvor soli. Prvo se napravi slabi rastvor soli od 3% do 5% i sjemenke se spuste u rastvor, lagano promiješa i ostavi 10 do 15 minuta. Sjeme krastavca se potapa u rastvor 30g soli i 1l vode, a sjeme paprike, paradajza, patlidžana, kupusa se potapa u rastvor 50g soli i 1l vode. Štura zrna će isplivati na površinu.

Ovo je brzi test koji se često koristi u sjetvi krastavca i kojim se uklanjaju šture sjemenke krastavca. Nakon ovog testa potrebno je sjemenke krastavca dobro isprati vodom i što prije posejati. Ukoliko nećemo pristupiti sjetvi sjemenke je potrbno osušiti.

Pripremiti klijalište

Deset ili više sjemenki se uzme od količine koju imamo i položi na ovlaženu gazu, salvetu ili papirni ubrus i odozgo pokrije sa drugim navlaženim komadom. Ovako pripremljeno klijalište se stavi u tanjir i prekrije tankom najlonskom folijom ili se stavi u rar kese (bolje čuvaju vlagu). Čuva se na sobnoj temperaturi (najbolje na temperaturi od 18 do 20ºC) i pazi da je gaza uvijek dovoljno vlažna.

U zavisnosti od vrste i sorte sjemenke će proklijati nakon nekoliko dana. Vaše je da izbrojite broj klijavih zrna. Prilikom brojanja treba obratiti pažnju i na zrna koja su klijala, ali koja pokazuju različite abnormalne pojave (pojava samo korijena ili samo nadzemnog dijela, razni drugi deformiteti koji će dovesti do ugunuća klijanca). Ovakva zrna ubrojiti u zrna koja ne razvijaju biljke tj. u “mrtva” zrna.

Pročitajte: Sjetva povrća u rano proljeće

Za ispitivanje sjemena tikvice, tikve može se koristiti trik sa elektrostatičkim nabojem plastične boce. Suvo sjeme se položi u tankom sloju. Plastična boca se protlja i kada nastane statički naboj prijeđe se iznad sjemenki na visini od 1 do 2cm. Šture/prazne sjemenke će se zalijepiti za bocu. Ovaj postupak treba ponoviti nekoliko puta.

Broj dana za klijanje

Različitim kulturama je potreban i različit broj dana da bi klijale i nikle. Sjeme repe, repice, cvekle, dinje, krastavca, pasulja, kukuruza, graška klija nakon 5 do 7dana. Nakon 10 dana pojavljuju se mlade biljke nekih sorti pasulja, tikvice, tikve, kupusa, patlidžana, zelene salate, luka iz sjemena, paradajza, šargarepe, lubenice. Celer, kopar, peršun, paštrnjak, paprika trebaju i više od 2 sedmice da proklijaju i niknu. Sjemenu špargle je potrebno i preko 3 sedmice da proklija i nikne.

Nakon pojave klijanaca utvrđuje se koliki je procenat sjemena sa klicama:

  • 0% – sjeme je potpuno nepodesno za sjetvu, mrtvo sjeme;
    20% – sjeme sa veoma malom klijavošću, opravdana sjetva samo ako se radi o vrsti i sorti čije se sjeme teško nabavlja i koju želimo očuvati, najbolje je ovakvo sjeme posijati u zatvorenom prostoru gdje možemo nadzirati većinu uslova nicanja;
    50% – sjeme srednje moći klijavosti, ovo sjeme se može posijati u vrt, ali uz povećanje sjetvene norme za 50%;
    80% – sjeme dobrih klijavih karakteristika;
    95% – sjeme odličnog kvaliteta.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI