Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPreporuke za zaštitu i đubrenje presađenih kultura u plastenicima

Preporuke za zaštitu i đubrenje presađenih kultura u plastenicima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Presađivanje krastavca u plastenike u završnoj je fazi, dok se početak presađivanja paprike i paradajza očekuje poslije prve dekade aprila mjeseca. U zavisnosti od tipa i načina proizvodnje ove kulture u pojedinim plastenicima su već presađene, posebno kod proizvođača koji imaju savremene plastenike.
Prije presađivanja rasada u plastenik poželjno je da se izvrši osnovna zaštita na bazi bakra. Radi sprečavanja polijeganja rasada gajenih kultura treba izvršiti zalijevanje rasada fungicidima na bazi: propamokarb hidrohlorid ili propamokarb fosetil. Količine i koncentracije fungicida zavise od: faze razvoja rasada, veličine čaša u kojima je rasad, kao i starosti rasada.

Nakon presađivanja biljnih kultura u plastenike vrši se prvo navodnjavanje, a sa prvim ili drugim navodnjavanjem poželjno je da se izvrši prihrana NPK đubrivima sa naglašenim sadržajem fosfora, npp. formulacije 1:3:1 ili 1:4:1.

Za smanjenje stresnih situacija koriste se preparati kao što su: amino-kiseline, fitohormoni, morske alge i dr. Primjena ovih preparata može biti preko lista (folijarno) ili prilikom navodnjavanja (fertirigacija).

Svi ovi preparati pomažu biljci da lakše podnese stresne uslove koji nastaju tokom vegetacije. Stresni uslovi za biljke mogu biti: povišena ili smanjena temperatura vazuha, povišena ili smanjena vlažnost vazduha, višak ili nedostatak vode, smanjena količina svjetlosti i dr. Stimulisanje rasta i razvijanja korijena je jako bitno u prvim fazama razvoja biljke nakon presađivanja, zato što ako imamo jak i razvijen korijen možemo i očekivati dobar rast biljke, cvjetanje i zametanje plodova.

Pored svega navedenog obavezno je svakodnevno provjetravanje plastenika. U uslovima prosječnih dnevnih temperatura (za svaki mjesec) provjetravanje se obavlja od kasnih jutarnjih časova do ranih popodnevnih, a u slučajevima kada je temperatura znatno manja od presječnih, provjetravanje se izvodi jednom dnevno u intervalu koji je prilagođen vanjskoj temperaturi (pola sata, sat, sat i po i sl.).

Izvor: PSSRS.NET

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI