Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPrekalemljivanje voćaka u avgustu ili martu

Prekalemljivanje voćaka u avgustu ili martu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sada je vrijeme da obavite prekalemljivanje voćaka. Nije rjedak slučaj da neke voćke u voćnjaku imaju slabiju rodnost, često i tržište zahtjeva nove sorte – to je razlog da izvršite prekalemljivanje. Savetuje Vas Snežana Dragičević Filipović.

Današnju voćarsku proizvodnju karakterišu brze promjene i dešava se da pogrešan izbor sorti prilikom podizanja zasada može dovesti do malih prinosa i plodova koji nisu zadovoljavajućeg kvaliteta, tada se vrši zamjena sorte drugom koja po mnogim svojstvima više odgovara. Cilj prekalemljivanja je zamjena jedne sorte drugom radi povećanje rodnosti ili poboljšanja sortnog kvaliteta. Osim toga prekalemljivanje se radi i u slučajevima kada se u zasad želi unijeti sorta koja je bolji oprašivač. Može i kada se želi ranocvjetna sorta zamjeniti kasnocvetnom. Na ovaj način se u najkraćem vremenu i sa najmanje  troškova rješi pitanje zamjene sorte pri čemu stablo ostaje na stalnom mjestu. Prekalemljene sorte mogu za kratko vrijeme formirati novu krunu i brzo stupiti na rod. Najčešće se prekalemljuju jabuke i kruške mada se primjenjuje i kod drugih voćnih vrsta.

Prekalemljivanje voćaka u avgustu ili martu

Prekalemljivanje se vrši na mladim zasadima ali može se raditi i u starijim zasadima. Do dvadesete godine starosti mada se bolji efekti postižu ukoliko su voćke mlađe. Mora se voditi računa da se sorte koje se prekalemljuju podudaraju u pogledu bujnosti, vremenu cvjetanja i završetku vegetacije. Izbjegavati kod slabo bujnih, povrijeđenih i oštećenih stabala.

Voćke treba tokom zime pripremiti za prekalemljivanje. Na starijim stablima sve grane skratiti tokom zimskog perioda i prekalemiti obično krajem februara ili početkom marta. Kod mlađih stabala prekraćivanje grana obaviti prilikom prekalemljivanja. Presjek grana se osvježi u momentu prekalemljivanja, a to je najčešće u fazi početka vegetacije neposredno pred cvjetanje. Prekalemljivanje se može uraditi direktno na deblu, prvim ramenim granama i u kruni. Biraju se grane debljine 3-5 cm, i obavezno je ostaviti 2-3 grančice koje su niže po položaju u odnosu na mjesto kalemljenja. One treba da obezbjede hranu do prijema okaca i štite deblo od ožegotina i sunca.

Prekalemljivanje voćaka

Prekalemljivanje jabučastih voćnih vrsta i šljive vrši se u drugoj polovini marta. Osim toga može se kalemiti i u avgustu na spavajući pupoljak. Kalemljenje se obavlja na isečak, pod koru ili u procep. Kada se obavi kalemljenje najbolje je presjeke grana i kalem grančica premazati kalem voskom. Najbolje rezultate u praksi je pokazalo kalemljenje na isječak jer se najbrže stvara kalus. Ukoliko ne dođe do prijema u avgustu se može ponoviti na spavajući pupoljak.

Zemljište u zasadu poslije prekalemljivanja treba održavati, uklanjati korove, orezivati, redovna zaštita zasada i đubrenje NPK đubrivima.

Najbolje je prilagoditi sadnice potrebama i uslovima koje se nalaze u vašem voćnjaku jer na taj način umnogome povećavate mogućnost za kvalitetan i plodan rod.

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Kalemljenje voćaka na zeleno u toku vegetacije

Kako podmladiti voćku, a kako njegovati stari zasad?

Kako se voće razmnožava reznicama

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI