Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako se voće razmnožava reznicama

Kako se voće razmnožava reznicama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vegetativno razmnožavanje voćaka reznicama zasniva se na sposobnosti voćaka da regeneracijom izgrade organ koji im nedostaje. Na ovoj sposobnosti se zasniva proizvodnja vegetativnih podloga bez kojih se ne može zamisliti savremena voćarska proizvodnja. Vegetativno razmnožavanje voćaka može biti reznicama, korijenjacima ( ukorijenjenim izbojcima ), kalemljenjem i u posljednje vrijeme sve više zastupljeno mikrorazmnožavanje.

Razmožavanje reznicama je način gde se mladi djelovi nadzemnog sistema, odvojeni od biljke donora, kada se stave u povoljne uslove za ukorijenjavanje ( vlažnosti i temperature ), formiraju na svom donjem baznom djelu korijen a iz vršnog djela se razvija nadzemni dio. Ako se reznica postavi u obranuti položaj efekti regeneracije će izostati. Po zakonu polarnosti korijenov sistem se može formirati samo na baznom djelu reznice, a nadzemni sistem iz vršnog djela reznice. Razlozi što dolazi do ove pojave polarnosti su još nedovoljno rasvjetljene.

Regeneracija korijena

Sposobnost regeneracije korijena je kod nekih vrsta voćaka vrlo izražena pa se zato koristi za njihovo direktno razmnožavanje kao što je kod dunje, ribizle, aktinidije i u proizvodnji podloga jabuke, a kod drugih voćnih vrsti je manje izraženo. Djelovi nadzemnog sistema koji se koriste za razmnožavanje ( reznice ), jesu djelovi ljetorasta dužine 15 – 20 cm nekad i duže 25 – 35 cm, ili djelovi mladara dužine 10 cm. Reznice se pripremaju sa ožiljavanje voćarskim makazama pravilnim presjekom ispod donjeg pupoljaka i kosim presjekom na gornjem djelu reznice pod uglom od 45 stepeni u odnosu na pupoljak sa suprotne strane. Kada se uzimaju za reznice dio ljetorasta nazivaju se zrele reznice, a u toku vegetacije od mladara zelene reznice.

U proizvodnji određenih voćarskih kultura često se uzimaju djelovi korijenovog sistema ( skeletnog korijena ) koriste se kao korijen reznice dužine 10 – 15 cm. I kod korijen reznice pod uticajem zakona polarnosti na debljem djelu bliže korijenovom vratu razviće se nadzemni dio, a na donjem tanjem djelu reznice formiraće se korijen. Sposobnost ovog vida regeneracije više je ispoljena kod stadijski mlađih biljaka. Ovaj vid razmnožavanja je dosta zastupljen u proizvodnji voćno sadnog materijala. Pored proizvodnje voćno sadnog materijala ovaj vid razmnožavanja se koristi i u hortikulturi za umnožavanje cvijeća i raznih živih ograda.

Izvor: domacinskakuca.rs

PROČITAJTE:

Besplatno voće uskoro dostupno svakom stanovniku

Provjerite zašto vam ne rađa voće

U Mačvanskom kraju gazdinstvo Smiljanić proizvodi neobično voće – afričku rogatu dinju /VIDEO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI