Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKalemljenje na spavajući pupoljak u avgustu i septembru

Kalemljenje na spavajući pupoljak u avgustu i septembru

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kalemljenje na spavajući pupoljak – kalem grančice za ovaj način kalemljenja treba skidati pred samo kalemljenje, da bi bile sveže. Za očenje treba uzimati prvenstveno lisne, a u izuzetnim slučajevima i mješovite pupoljke. Cvjetne pupoljke ne treba koristiti, jer će po prijemu u proljeće cvjetati i osušiti se.

Kalemljenje ovim načinom obavlja se tako što se pri osnovi pripremljene podloge, na tri do šest santimetara iznad zemlje, izabere mjesto s glatkom korom i tu kora poprečno zasječe u širini oko jedan santimetar. Zatim se od sredine ovog presjeka kora uzdužno zasječe sve do drveta, prema zemlji, u dužini oko tri santimetra, tako da cijeli izrez dobije oblik slova T. Na mjestu na kome se spajaju poprečni i uzdužni presjeci, kora se odvoji od drveta tupom stranom kalemarskog noža. Odmah zatim skine se pupoljak (okce) s kalem-grančice i što brže uvuče pod djelimično odvojenu koru.

Okce se skida tako što se kalem-grančica uzme u lijevu ruku i položi na kažiprst vrhom okrenutim naniže, pa se onda na dva-tri santimetra od osnove pupoljka kalemarskim nožem zasječe i kora polako povlači od svoje osnove ka vrhu. Na oko jedan santimetar iznad pupoljka kora se presječe poprijeko i tako pupoljak odvoji od kalem-grančice. Pri skidanju se nastoji da se pupoljak odseče s malo drveta i da uz pupoljak ostane do peteljke.

Pošto se okce, odnosno pupoljak odsječe, odmah se vezuje – odozgo nadole, pri čemu se nastoji da razmak djelova veziva iznosi oko dva milimetra, zbog cirkulacije vazduha.

U našim uslovima kalemljenje očenjem na spavajući pupoljak najbolje je da se obavi od 5. avgusta do 20. septembra.

Pri ranijem kalemljenju očenjem na spavajući pupoljak može se desiti da se prevremeno razviju pupoljci u mladare, još u toku jeseni, kada neće biti vremena da se do završetka vegetacije zdrvene, te mogu preko zime lako da izmrznu.

I kasno okupiranje može biti nepovoljno, zato što do početka zime neće biti dovoljno vremena da presjeci na kalemu zarastu i očvrsnu, te okalemljeni pupoljak preko zime može lako izmrznuti.

Branivoje Anđelić

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Kalemljenje voćaka na zeleno u toku vegetacije

Kalemljenje bušilicom /VIDEO/

Dženarika – odlična podloga za kalemljenje šljive i kajsije

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI