Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPravo vrijeme za branje kupine određuje kvalitet

Pravo vrijeme za branje kupine određuje kvalitet

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pravo vrijeme za branje kupine – Zbog načina sazrijevanja kupine, berba se izvodi u više navrata. Ukupno vrijeme sazrijevanja i berbe plodova kupina traje između 30 i 40 dana. Plodovi ne sazrijevaju istodobno već postupno te se berba kod komercijalnih sorti u našim uslovima izvodi od 5-7 puta.

Berba kupina se obavlja u tehnološkoj zrelosti, kada plod ne daje otpor beraču prilikom odvajanja od peteljke. Određivanje prave zrelosti plodova kupine je od izuzetne važnosti jer utiče na promjenu boje kupine prilikom zamrzavanja.

Plodovi koji se beru prije pune zrelosti su kiselog ukusa i slabo obojeni, a prezreli plodovi su neukusni i brzo propadaju. Optimalna zrelost plodova kupina za berbu se određuje po karakterističnoj crnoj boji epidermisa, čvrstoći i ukusu mesa ploda. Sorte s čvršćim plodovima treba brati u punoj, a sa mekanim nešto malo prije pune zrelosti.

Pročitajte: KUPINA – Vrijeme i način sadnje

Pravo vrijeme za branje kupine

Na temelju kvaliteta plododovi kupine se dijele na:

  • plodove ekstra kvaliteta,
  • plodove kvaliteta I
  • plodove kvaliteta II

Pod plodovima ekstra kvaliteta kupina podrazumijevaju se plodovi koji su po zrelosti, krupnoći i boji ujednačeni, bez peteljke, sortno čisti i ručno obrani. U jednom pakiranju dozvoljava se 5 posto plodova koji ne ispunjavaju uslove za ovu klasu ali ispunjavaju uslove za narednu nižu klasu.

Pod plodovima kvaliteta I podrazumjevamo plodove kupina koji imaju iste osobine kao plodovi ekstra kvalitete ali se dopušta da u pakiranju bude i do 10 posto plodova koji ne ispunjavaju uslove za ovu klasu ali ispunjavaju uslove za nižu klasu.

Plodovi kvaliteta II moraju biti potpuno zreli, čisti i zdravi ali se dopuštaju nedostaci u pogledu oblika ploda. U jedinici pakiranja može biti do 20 posto prezrelih plodova, do 10 posto plodova s peteljkom kao i do 5 posto crvljivih plodova.

Pročitajte: Vino od kupina: Šta sve treba da znate o proizvodnji

Na našem području hladnjače najčešće klasiraju kupinu u prvu i drugu kvalitetnu klasu. Kako se najveći broj ubranih plodova izvozi, proizvođači se moraju pridržavati međunarodnih standarda kvaliteta koji su vrlo često podložni promjeni.

Dnevni učinak berbe kupina u našim uslovima, kod sorata bez bodlji, kreće se od 100-150 kg kupina po radniku za osam sati rada ili kod sorata sa bodljama od 40-80 kg kupina za isto to vrijeme.

Autor: Vukašinović Srećko, dipl.inž. voćarstva i vinogradarstva, PSSS Niš

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI