Subota, 23 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeŽalfija - Poboljšava pamećenje i kognitivne sposobnosti

Žalfija – Poboljšava pamećenje i kognitivne sposobnosti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Žalfija je aromatična biljka koja se mnogo koristi u kuhinjama širom svijeta, ali i biljka s visokim ljekovitim vrijednostima.

Kako žalfija poboljšava pamćenje

Vjekovima se žalfija koristi ne samo kao začin u mnogim jelima, nego i glavni sastojak mnogih recepata za lečenje određenih tegoba. Ove prednosti se mogu pripisati njenom bogatom profilu hranljivih sastojaka koji igra vitalnu ulogu u ljudskom zdravlju. Listovi ove začinske biljke korišćeni su za liječenje upala, talasa vrućine, ublažavanje upale grla i usta i nesanice.

Žalfija ima antiseptička, antimikrobna i antioksidativna svojstva. Povećava memoriju i kontroliše nivo šećera i holesterola u krvi ako se koristi u optimalnim količinama.

Pročitajte: Petrovac, žalfija, crni sljez – prirodni lijek za bolno grlo i promukli glas

Koje su aktivne komponente u žalfiji?

Listovi žalfije uglavnom sadrže eterična ulja u kojima je identifikovano oko 28 komponenti. Međutim, glavne komponente su cineol, kamfor, tujon, borneol, viridiflorol, timol, fitol, geraniol i karvakrol.

Aromatična biljka poboljšava pamećenje i kognitivne sposobnosti

Naučnici su utvrdili da žalfija može da pomogne u obnavljanje gubitka pamćenja i kognitivnog pada, što se uglavnom vidi kod Alchajmerove bolesti i kod Parkinsonove bolesti. Ovaj pad mentalnih sposobnosti nastaje kada neurotransmiteri razgrađuju specijalizovani enzimi tijela.

Acetilholin, neurotransmiter, razgrađuje enzim acetilholinesteraza (AChE) u većini moždanih poremećaja. Esencijalna ulja žalfije su pokazala 46% inhibiciju AChE u laboratorijskim ispitivanjima. Njeni biljni ekstrakti mogu zaštititi moždane ćelije (neurone) od efekata akumulacije holesterola i upale (amiloidnih ß-plakova).

Pročitajte: Žalfija: Svi važni recepti na jednom mjestu

Ljekoviti dim

Da li ste znali da je spaljivanje žalfije, koje se uglavnom koristilo u drevnim ritualima ima određene prednosti: povećava budnost i ima antimikrobna svojstva. Postoji vjerovanje da miris dima žalfije popravlja raspoloženje i pomaže u slučaju anksioznosti i depresije. Zapaljeni listovi suve žalfije oslobađaju negativne jone koji popravlaju raspoloženje.

U jednoj studiji je otkriveno je da aktivna jedinjenja žalfije podstiču kognitivne funkcije.

Neželjeni efekti

Listovi žalfije sadrže jedinjenje tujon koje u velikim količinama može da izazove štetne efekste. Prekomjerna upotreba žalfije može dovesti do povraćanja ili vrtoglavice.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI