Četvrtak, 28 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPotrebne veće padavine za kvalitetnu pripremu sjetve

Potrebne veće padavine za kvalitetnu pripremu sjetve

Agrometeorolozi ističu da su neophodne veće količine padavina kako bi se kvalitetno obavila priprema parcela za predstojeću jesenju sjetvu.

Početkom sedmice zabilježene su slabije količine padavina u većini predjela, a nedostatak većih količina u posljednje vrijeme uslovljava slabu vlažnost površinskog i slabu zalihu vlage u dubljim slojevima obradivog zemljišta, navode agrometeorolozi u sedmičnom biltenu Republičkog hidrometeorloškog zavoda.

Povoljni vremenski uslovi u većem dijelu sedmice omogućavali su žetvu i branje pristiglih ratarskih, voćarskih i povrtarskih kultura, ali toplo i suvo vrijeme povoljno utiče i na aktivnost insekata.

Pročitajte: Isplaćeno 1.195.758 KM podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela

U usjevima kukuruza pred berbu registrovan je kukuruzni plamenac, a kod voćarskih kultura u zasadima jabuke se odvija piljenje larvi treće generacije jabukinog smotavca.

“U pogledu biljnih bolesti u usjevima kukuruza registruje se prisustvo simptoma mjehuraste gari kukuruza”, navode agrometeorolozi.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

voćnjak

Jesenji tretman koštičavog voća

Koštičavo voće (breskva, kajsija, šljiva, višnja, trešnja i dr.) u zavisnosti od voćne vrste, sortimenta i lokaliteta, nalazi se u fazi od početak obezbojavanja...