Četvrtak, 26 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPotrebne veće padavine za kvalitetnu pripremu sjetve

Potrebne veće padavine za kvalitetnu pripremu sjetve

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Agrometeorolozi ističu da su neophodne veće količine padavina kako bi se kvalitetno obavila priprema parcela za predstojeću jesenju sjetvu.

Početkom sedmice zabilježene su slabije količine padavina u većini predjela, a nedostatak većih količina u posljednje vrijeme uslovljava slabu vlažnost površinskog i slabu zalihu vlage u dubljim slojevima obradivog zemljišta, navode agrometeorolozi u sedmičnom biltenu Republičkog hidrometeorloškog zavoda.

Povoljni vremenski uslovi u većem dijelu sedmice omogućavali su žetvu i branje pristiglih ratarskih, voćarskih i povrtarskih kultura, ali toplo i suvo vrijeme povoljno utiče i na aktivnost insekata.

Pročitajte: Isplaćeno 1.195.758 KM podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela

U usjevima kukuruza pred berbu registrovan je kukuruzni plamenac, a kod voćarskih kultura u zasadima jabuke se odvija piljenje larvi treće generacije jabukinog smotavca.

“U pogledu biljnih bolesti u usjevima kukuruza registruje se prisustvo simptoma mjehuraste gari kukuruza”, navode agrometeorolozi.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

komarac

Bijeli luk, pljuvačka i banana: Ublažite svrab od uboda komarca pomoću...

Postoji nekoliko prirodnih lijekova za ubode komaraca, bez potrebe za mastima i kremama iz apoteke. U većini slučajeva to su sastojci koje gotovo svi...