Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePOSADITE IH U SVOM DVORIŠTU - Ove biljke čuvaju kuću i donose...

POSADITE IH U SVOM DVORIŠTU – Ove biljke čuvaju kuću i donose blagostanje porodici

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako ste veliki ljubitelj cvijeća, provjerite da li u dvorištu imate ono koje donosi blagostanje porodici. 

Svako dvorište trebalo bi da ima ovo cvijeće:

Zimzeleno grmlje – poželjno je u okruženju kuće posađeno u malim grupama jer doprinosi opštoj stabilnosti kuće. Čuva je i odbija loše uticaje iz okoline.

Travnjak – bitno je da bude održavan i uljepšan cvećem, koje bi trebalo da bude žutih i crvenih nijansi jer ono aktivira pozitivnu energiju.

Crveno i žuto cvijeće – vjeruje se da cvjetovi crvene boje povećavaju energiju cijele lokacije i pozitivno se odražavaju na zdravlje ukućana. Postoji i vjerovanje da žuto cvijeće podstiče komunikaciju i razmjenu energije sa okolinom.

Bijela je simbol čistote, žuta podstiče intelekt i komunikativnost, međutim crvenu ružu, za razliku od nas, Kinezi doživljavaju kao cvijet koji može da izazove sitničavost i narcisoidnost. Ruža je simbol ljubavi, strasti i ljepote. Ona je antički simbol boginje ljubavi, a prema jednom mitu, ruže su izrasle iz zemlje kad je Venera prvi put stala na kopno.

U staroj Grčkoj i Rimu često su bile ukras kurtizana, pa ih je zbog povezanosti s tjelesnom ljubavlju hrišćanstvo u početku odbacivalo, prenosi Stil.

Danas su uvažena sljedeća značenja boja ruža:

– Ruže u crvenim nijansama daruju se u znak ljubavi.

– Žute su izraz veselja ili zadovoljstva, ali i ljubavi, nevjerstva i ljubomore.

– Bijele ruže simbolizuju duhovnu ljubav, čistotu i bezgrešnost.

– Narandžaste označavaju žudnju i opčinjenost.

– Ruže boje lavande simbolizuju ljubav na prvi pogled.

– Ružičastim ružama tamnijih nijansi izražava se zahvalnost, dok se svjetlijim nijansama ističe nježnost i brižnost osobe koja ih prima, te divljenje prema toj osobi.

– Svjetlijim tonovima ruža obično se izražava prijateljstvo.

Pročitajte: 5 biljaka koje bi trebalo zasaditi do kraja aprila: Sada je njihovo vrijeme

Begonija – podstiče sklad, snagu i harmoniju, a plavi i ružičasti jorgovan djeluje stimulativno na pisce i umjetnike. Međutim, po starom kineskom vjerovanju cvjetove jorgovana ne bi trebalo unositi u kuću.

Različak – podsticajno djeluje na ljubavni život, porodične i poslovne odnose, ali i ukućanima pruža podršku drugih ljudi.

Maslačak – štiti ukućane od problema i dobro djeluje na zdravlje.

Iris – naziv perunika dolazi od Peruna, staroslovenskog boga groma, odnosno njegove žene, boginje neba Perunike. Prema mitologiji, perunika raste na mjestu gdje je Perunova munja pogodila plodno tlo i tamo gdje je duga dodirnula zemlju. Latinsko ime iris cvijet je dobio po grčkoj boginji Iridi koja simbolizuje vezu između neba i zemlje, bogova i ljudi.

Ljiljan – u staroj Grčkoj bio je posvećen vrhovnoj boginji Heri, kraljici neba, zaštitnici braka i potomstva. Mit kaže da su ljiljani nastali iz kapljica njenog mlijeka koje su pale na zemlju. Iako ih ima različitih boja, najomiljeniji je beli ljiljan. On je simbol uzvišenosti i čistote i vjeruje se da postoji još od početka ledenog doba. Ljiljan je i rajski cvijet – simbol beskrajne ljepote, sreće, besmrtnosti i spasa.

Pročitajte: 5 MOĆNIH RAZLOGA DA OPLEMENITE BAŠTU GERANIJUMOM – Štiti od svađa, pomaže kod glavobolje i prehlade

Drvo smokve – simbol je izobilja, životnosti, mira, sklada muškog i ženskog principa.

Kamenje, šljunak i voda – smatraju se vrlo važnim elementima „blagotvornog dvorišta“. Kamenje i šljunak daju ukućanima snagu i jačaju ih. Kamenjar u dvorištu predstavlja planinu u malom i povećava unutrašnji mir ukućana, znanje, mudrost i stabilnost. Stazice u dvorištu predstavljaju utaban put kroz život, drveće snagu i zaštitu u životu, a potok predstavlja uspjeh i integritet. Što se detalja u dvorištu tiče, idealna građa za njih je tesano drvo u crvenkastim tonovima.

Vještačka jezerca bi trebalo da imaju prirodan oblik i ne smiju da budu na terenu koji je viši u odnosu na kuću. Obale bi trebalo da budu blage i zasađene cvijećem. Obavezni su vodeni ljiljani i lotosi jer predstavljaju napredak.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI