Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaPorodica Konjić iz Zenice uzgaja biljku 40 puta slađu od šećera

Porodica Konjić iz Zenice uzgaja biljku 40 puta slađu od šećera

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Edina Konjić iz Zenice i njena porodica imaju mali kućni obrt Eko Etna i proizvodi od voća i povrća, ljekovito i začinsko bilje dio su palete njihovih proizvoda.

Biljke i čajeve beru na Vlašiću i na Neretvi, a pekmeze i ostale proizvode rade od voća i povrća iz Koraja, jer je Edinin muž porijeklom iz tog kraja.

Konjići su otišli korak dalje i jedini u BiH počeli proizvoditi steviju, biljku koja je zamjena za šećer, od kojeg je 40 puta slađa. Pomiješali su je i sa čajevima, a napravili su i tečnu steviju.

– Uzgajamo je već devet godina. Znali smo imati po 800 sadnica. To je odlična biljka. Slađa je od šećera, zamjenjuje ga, a ne škodi. Pomaže dijabetičarima, stimuliše gušteraču i tjera je na rad i čisti krvne sudove. Ljudi koji su završili hemioterapije ili poslije operacije, djeca sa ešerihijom steviju smiju koristiti. Ne izaziva žgaravicu, pomaže u odvikavanju od pušenja i u mnogim je dijetima jer ima nula kalorija – pojasnila je Edina ljekovita svojstva stevije.

Dodaje da biljku sami proizvode tako što svake godine ostave nekoliko sadnica da procvjeta i ostavi sjeme. U proljeće prave rasad pa ga prodaju po tri KM i šalju poštom u cijelu BiH.

Stevija se može miješati i pakovati sa čajevima, nastavlja Edina. Ona je odlučila da ovu biljku pomiješa sa ostalim čajevima koje je ubrala i tako stevijom zasladila nanu, kamilicu, majčinu dušicu, zovu i brusnicu.

– Nana sa stevijom je 2017. godine dobila Zlatnu medalju na ZEPS-u i ponosni smo na to. Mislim da smo jedini u regiji koji imaju takve čajeve – kaže Edina i pojašnjava da je stevija jedina biljka koja se suši na suncu i može podnijeti i 200 stepeni Celzijusa, a neće izgubiti ljekovitost.

Ove godine porodica Konjić je odlučila napraviti i tečnu steviju. Kap tečnosti dodaje se u kafu, čaj, običnu vodu i to ubija želju za slatkim. Svi proizvodi obrta Eko Etna ispitani su i certificirani.

– Od ovog se može imati solidna plata. Teško je naći radnike. Zasad radimo muž, djeca i ja. Ponekad kada imamo veće branje potražimo nekoga. Korona nas je unazadila. Malo smo i preko interneta prodavali – ističe ova žena i naglašava da je steviju malo teže prodati preko interneta jer je potrebna degustacija uživo i objašnjenje koliko je stevija korisna.

Izvor: nezavisne.com

PROČITAJTE:

Bh. pčelari počinju sa proizvodnjom pčelinjeg otrova

Usjevi kukuruza izgledaju dobro – Očekuju se dobri prinosi

U RS zabranjen uvoz skoro 12,5 tona grožđa iz Albanije

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI