Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiU RS zabranjen uvoz skoro 12,5 tona grožđa iz Albanije

U RS zabranjen uvoz skoro 12,5 tona grožđa iz Albanije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je uvozniku sa sjedištem u distriktu Brčko zabranila uvoz 12.426 kilograma stonog grožđa porijeklom iz Albanije zbog povećanog sadržaja pesticida, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.
Prilikom redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.
– Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od Instituta za vode u Bijeljini u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida ‘Chlorpyrifos’ iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla – navodi se u saopštenju.
Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, a kojom je potvrđena prva analiza, na osnovu čega je doneseno rješenje kojim je zabranjen uvoz sporne pošiljke, te naloženo vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.
Izvor: eKapija
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI