Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPoljoprivrednici iz Bijeljine traže zabranu uvoza ranog povrća iz Italije i Španije

Poljoprivrednici iz Bijeljine traže zabranu uvoza ranog povrća iz Italije i Španije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BIJELJINA – Poljoprivredni proizvođači i povrtlari u Republici Srpskoj zabrinuti su zbog uvoza ranog povrća iz Italije i Španije, nemogućnosti nabavke repromaterijala, poljoprivrednih mašina, rezervnih dijelova i opreme za narednu poljoprivrednu sezonu zbog komplikovanih karantinskih procedura na graničnim prelazima u regionu.

Veliki proizvođač povrća iz Golog Brda kod Bijeljine i član Udruženja povrtlara Republike Srpske Mladen Lazić za CAPITAL je rekao da je stao uvoz opreme za prerađivačku industriju što odgađa realizaciju planiranih investicija.

“U aprilu sam planirao da otvorim fabriku za preradu povrća, ali sada ne mogu da dovezem pumpe za cirkulaciju vode, marke „Speroni“ iz Italije, koje sam već naručio i platio. Uglavnom smo svi mi proizvođači opremu nabavljali u Italiji i Španiji“, kazao je Lazić.

On je istakao da povrtlari apeluju na resorno ministarstvo da povede računa o plasmanu domaćih proizvoda na pijacama, jer se i dalje na pijaci „Arizona“, u uslovima pandemije virusa korona, dozvoljava uvoz i prodaja krastavca iz Italije i Španije.

„Kakva je to ekonomska logika da se dozvoli uvoz krastavca iz pomenutih zemalja, a zabrani prodaja domaćeg ranog krstavca na pijacama. Umjesto da krastavac prodajemo na Kvantaškoj pijaci, kupci se usmjeravaju na kućnu prodaju. Treba znati i to da su svi godinama već naviknuti na pijačnu prodaju“, istakao je Lazić.

On je naglasio da se, i u uslovima pandemije, moraju poštovati pravila ponude i potražnje, ali i pravila zdravstvene zaštite prodavaca i kupaca.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI