Subota, 21 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPoleganje rasada povrća i cvijeća - Simptom i suzbijanje

Poleganje rasada povrća i cvijeća – Simptom i suzbijanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poleganje rasada je bolest koja može pričiniti značajne ekonomske štete pri proizvodnji rasada paprike, paradajza i plavog patlidžana a porde njih oboljevaju i mnoge druge biljne vrste. Prouzrokovači ove bolesti su vrste iz roda Pythium.

Vrste iz roda Pythium uzrokuju propadanje (topljenje) presadnica paprike, paradajza i plavog patlidžana ubrzo nakon nicanja. Bolest se obično javlja pojedinačno, zahvatajući manje ili veće dijelove klijališta u oazama. U zoni korijenovog vrata pojavljuju se vodenaste mrlje, koje brzo potamne. Unutrašnja tkiva glavnog korijena i korijenovog vrata se raspadaju. Uslije toga napadnute biljke poliježu. Ove simptome prati usporen rast i venuće napadnutih biljaka. Polegle biljke ubrzo uginu, a pri većoj vlažnosti i toploti gotovo naočigled se istope, odakle i naziv bolesti “topljenje rasada”. Propadanje rasada u toplim lejama ili u usjevu se često pojavljuje u obliku koncentričnih krugova, poznatih kao “gola” ili “ćelava mjesta”.

SUZBIJANJE

Najefikasnija mjera suzbijanja Pythium spp. je upotreba fungicida RIVAL 607 SL

Aktivna materija: propamokarb-hidrohlorid………722 g/l
Formulacija: koncentrovani rastvor (SL)

RIVAL 607 SL se primjenjuje kao fungicid za suzbijanje prouzrokovača:

Polijeganja rasada (Phythium spp.), plamenjače paprike, plamenjače krastavca,
plamenjače gerbera,…

  • U usjevima paprike, paradajza – za suzbijanje prouzrokovača polijeganja rasada (Pythium spp.) u koncentraciji 0,15 % (15 ml u 10 litara vode), tretiranjem poslije sjetve a prije nicanja usjeva ili neposredno poslije nicanja usjeva.
  • U usjevu lala – za suzbijanje prouzrokovača polijeganja u koncentraciji 0,3% (30 ml u 10 litara vode) potapanjem očišćenih lukovica u rastvor (lukovice potopljene u rastvoru držati 15-20 minuta) prije sadnje.
  • U zasadu petunija – za suzbijanje prouzrokovača polijeganja rasada (Pythium spp.) u
    koncentaciji 0,25-0,37%
    (25-37 ml u 10 litara vode) tretiranjem posije sjetve a prije nicanja.

fungicid protiv poleganja rasada

Uvoznik i distributer za BiH: Agrimatco D.O.O.

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

višnje

Preradom do bolje zarade od višanja, mogu da se iskoriste i...

Beogradska porodica Simić, koja se primarno ne bavi poljoprivredom, ima poljoprivredno gazdinstvo u Feketiću i voćnjak višanja sorte „Prima“. Jelena i Vladan, uz dva...