Podmladjivanje starijih voćaka

Kada se isplati izvršiti podmladjivanje starijih voćaka? Pomlađivanje starih voćaka se sastoji u tome da se voćke koje su vegetativno oslabile i čiji je vegetativni porast praktično prestao, ponovo dovode u stanje porasta.

Na ovaj način kruna voćaka se može regenerisati, pojačati vitalnost grana i grančica, a time produžiti i period rodnosti. Sastoji se iz jakog skraćivanja svih grana krune, čime se stvaraju uslovi da se iz spavajućih i adventivnih pupoljaka razviju nove grane i grančice.

Podmlađivanje se kao pomotehnička mjera može raditi u slučajevima:

– kada je kruna previsoka i ima ogoljene skeletne grane,

– kad po prestanku rastenja počinje masovno sušenje pojedinih jačih grana i na njima se pojave vodopije,

– kad je kruna usljed lomljenja grana oštećena (pod teretom roda, snega, vetrova idr.).

Ne obavlja se kod pretjerano starih, jako iznurenih ili obolelih stabala. Pomlađivanje je pravilnije ako je kruna odnjegovana, uz negovanje prilikom obrade zemljišta, uz navodnjavanje, đubrenje i dr. Ali, pomlađivanje je poželjno vršiti vrlo oprezno, zato što se takve voćke izlažu opasnosti od mrazeva. Zato je često najbolje vršiti pomlađivanje postupno dvije do tri godine, uz redovno đubrenje i zaštitu lisne mase. Ukoliko su voćke nešto slabije razvijene, uz manje presjeke, odsijecanjem tanjih grana, može se raditi pomlađivanje.

Podmladjivanje starijih voćaka, opravdanost mjere

Prije skraćivanja grana potrebno je raditi obilnije đubrenje voćnjaka, radi aktivacije pupoljaka. Prema stanju voćaka (uzrastu, bujnosti, snazi i dr.) Grane se skraćuju jače ili slabije. Nastojati da kruna bude što pravilnija. Skraćivanje grana mora biti više pri vrhu krune, a razvijenije grane se skraćuju jače od manje bujnih.

Takođe, uspravnije grane treba više skratiti, nego one položenije. Skeletne grane treba skraćivati iznad uspravnijih grančica, koje takođe treba jako orezati. Zbog samog zarastanja, paziti na debljinu grane koja se presijeca.

Da bi uspijeh pomlađivanja bio moguć prvo je potrebno procijeniti i sagledati sposobnost rastenja nakon pomlađivanja, pa na temelju toga obavljati prekraćivanje grana. Znači da rezultat podmlađivanja ne zavisi samo od tehnike izvršenja, već i daljnje aktivnosti oko obrazovanja nove krune, koja treba biti pravilnog izgleda.

Jaka rezidba aktivira spavajuće pupoljke, pa će se zato iz skeletnih grana pojaviti puno izbojaka, koje treba na najbolji način iskoristiti. Sve uspravnije grane koje rastu ka unutrašnjosti krune potrebno je sasvim ukloniti.

Ostavlja se po jedna vodeća grana da se razvija, a ostale grane kratko orezati ili savijanjem dovesti u horizontalan položaj, čime će se ubrzati formiranje rodnih grančica. Rezanjem i savijanjem mladara obavlja se proređivanje krune, a smanjuje zasenjivanje. Potrebno je voditi računa oko izbora vodeće grane, tako da će novoobrazovani kruna moći vršiti svoju funkciju. Takođe, skraćivanju skeletnih grana u kruni će osigurati dominantnost glavne vodilice nad skeletnim bočnim granama, bočnih grana nad rodnim granama, a rodnih grana nad rodnim grančicama. To se najbolje postiže uz pravilnu ravnotežu koju treba uspostaviti u kruni.

Za uspješno podmlađivanje starijih voćaka ne utiču samo starost, već i stanje i bujnost. Razlozi koji nas navode na rad i pomlađivanje starijih voćaka, su produžavanje razdoblja rodnosti i dugovječnosti.

Ljiljana Gvozdić
Savetodavac voćarstva i vinogradarstva

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Preporuka za vas

VIDEO