Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPočinje sezona jabuka: Kako da ne izgube hrskavost i slatkoću

Počinje sezona jabuka: Kako da ne izgube hrskavost i slatkoću

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kraj ljeta i početak jeseni znači i smjenu voća i povrća i dolazak sezone jabuka.

Najbolje vreme za uživanje u njima je tokom prve berbe, septembra i oktobra, a evo kako da ih čuvate kako bi trajale što duže.

Kako čuvati cijele jabuke?

Činija cijelih jabuka čini prelijep sezonski prikaz na vašoj radnoj površini, ali će trajati samo između jedne i dve nedjelje, u zavisnosti od sorte i sobne temperature, piše Real Simple.

Za maksimalnu svežinu čuvajte posudu od direktne sunčeve svjetlosti. Preporučuje se čuvanje jabuka u fioci na donjoj polici vašeg frižidera, ukoliko ih nećete odmah jesti.

Prilikom čuvanja u frižideru ili na bilo kom drugom mjestu, vodite računa da ne čuvate jabuke pored drugog voća i povrća, jer jabuke sadrže gas etilen koji dovodi do bržeg sazrijevanja ostalog voća i povrća. Jabuke takođe mogu da apsorbuju ukuse oko sebe,  tako da nije preporučljivo čuvati jabuke pored recimo luka.

Kako čuvati isječene jabuke?

Narezane jabuke su ukusna, zdrava užina, ali ne traju koliko cijelo voće. Da biste maksimalno iskoristili kriške jabuke, čuvajte ih u vrećici koja se može ponovo zatvoriti ili u hermetički zatvorenoj posudi za skladištenje hrane u frižideru.

Možete li zamrznuti jabuke?

Da, svakako možete čuvati jabuke u zamrzivaču, ali važno je napomenuti da smrzavanje gubi hrskavost.

Zamrzavanje degradira ćelijsku strukturu jabuke, slično kao i kod drugog voća. Ipak, zamrznute jabuke su idealne za upotrebu u pitama, kolačima, sosu od jabuka i puteru od jabuke u punom vremenu pečenja.

(novosti.rs)

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI