Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPo čemu se crvena narandža razlikuje od uobičajene?

Po čemu se crvena narandža razlikuje od uobičajene?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crvena narandža – Jeste li ikad razmišljali o tome koje su narandže zdravije, one obične koje češće koristimo ili one nešto drugačije koje su unutra crvene? Donosimo vam odgovor na ovo pitanje.

Ukusi i upotreba

Crvene narandže u odnosu na obične imaju specifičan ukus, manje su kisele i u pojedinim slučajevima naziru se arome bobičastog voća poput borovnica i jagoda. Više se upotrebljavaju za pravljenje soka nego za konzumaciju.

Pročitajte: Napravite domaću marmeladu od narandže /RECEPT/

Nutritivna vrijednost

Nijedna vrsta narandži ne sadrži masti, holesterol, natrijum i veoma su bogate vlaknima. Sve vrste narandži, takođe sadrže mnoštvo vitamina, minerala i antioksidanata poput vitamna A, kalcijuma, nijacina i folata. Na prvom mjestu tu je svakako vitamin C zbog kojeg ih najčešće jedemo kad smo prehlađeni ili imamo grip.

Ono što je bitna razlika jeste da crvena narandža sadrži čak 40 odsto više vitamina C od obične narandže.

S druge strane, crvene narandže sadrže i znatno više flavonoida i njegovog pigmenta antocijanina koji je veoma snažan antioksidant. Flavonoidi sami po sebi preventivno djeluju na pucanje krvnih sudova, raznih upala i oštećenja ćelija. Pored toga, antocijanini pospješuju efektivnost vitamina C u organizmu.

Po svemu ovome dalo bi se zaključiti da su obje vrte narandži veoma zdrave i hranjive, ali da su crvene možda mrvicu bolji izbor i trebalo bi da ih što više koristite posebno sad kad su na vrhuncu sezone.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI