Srijeda, 31 Maja, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPlava trulež uskladištenih plodova jabuke

Plava trulež uskladištenih plodova jabuke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plava trulež na uskladištenim plodovima jabuke dovodi do pojave kružnih vodenastih pijega koje se šire i po površini i po unutrašnjosti ploda. Zaraženi plodovi dobijaju plijesniv, ustajao miris. U uslovima povoljnim za razvoj gljive dolazi do pojave plavo-zelene plijesni.

Prouzrokovači plave truleži su gljive iz roda Penicillium. To su uglavnom patogeni rana, ali mogu da prodru i kroz prirodne otvore. Plodovi oštećeni prilikom berbe su naročito podložni infekciji.

Gljive iz roda Penicillium mogu produkovati širok spektar različitih mikotoksina (citrinin, patulin, orhatoksin A, penitrem A) od kojih je najznačajniji patulin. Potencijalno je kancerogen, a dokazan je štetan imunološki neurološki i gastrointestinalni efekat patulina na ljudski organizam.

Pročitajte: KAKO DA JABUKE NE POCRNE – Dva prosta trika i voće…

Zbog toksičnog i potencijalno kancerogenog dejstva, u Evropskoj Uniji zakonski je regulisana maksimalno dozvoljena koncentracija patulina koja iznosi 50µg/l za sokove, 25µg/l za čvrste proizvode od jabuke i 10µg/l za dečju hranu.

Neophodno je primijeniti preventivne mjere koje obuhvataju pažljivo rukovanje plodovima tokom berbe i pakovanja, higijensko održavanje skladišta, što brže rashlađivanje plodova nakon berbe kao i izdvajanje i uništavanje nagnječenoih i trulih plodova. Primjena fungicida prije berbe (aktivne materije piraklostrobin i boskalid) ili potapanje plodove posle berbe a prije skladištenja u suspenziju ili emulziju fungicida (a.m. fludioksonil i pirimetanil) predstavljaju efikasno rješenje.

Primjena etarskih ulja i biljnih ekstrakarta u suzbijanju fitopatogenih gljiva sve više dobija na značaju. Etarska ulja eukaliptusa, limunske trave i majčine dušice korišćena su kao preventivna mjera zaštite jabuke od P. expansum. Takođe etarska ulja ruzmarina, cimeta i karanfilića negativno utiču na sporulaciju i vitalnost spora. Ispitan je uticaj biljnih ekstrakta bijelog luka, majčine dušice, lavande i ginka na rast i razvoj micelije P. expansum. Ekstrat bijelog luka se pokazao efikasan pri primjeni u tečnom stanju i isparavanjem, a ekstrati drugih biljaka bili su zadovoljavajući pri primjeni u tečnom stanju.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI