Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPlamenjača dinje i mjere zaštite

Plamenjača dinje i mjere zaštite

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plamenjača dinje – Ova bolest podjednako napada krastavac, lubenicu, tikvicu i dinju. Na starijem lišću javljaju se pjege žućkaste boje. Ove pjege se šire i mogu zahvatiti veliki dio lista. Na naličju lista u okviru ovih pjega razvija se sivkasta prevlaka reproduktivnih organa parazita. Pjege se spajaju, a zaraženi dijelovi liske se suše, postaju krti, lome se i raspadaju uslijed dejstva vjetra i udara kišnih kapi. Jače zaražene biljke uslijed masovnog propadanja listova uginjavaju.

Za većinu prouzrokovača plamenjače, vlažno i prohladno vrijeme je osnovni uslov za širenje bolesti, što nije slučaj sa plamenjačom dinje. Plamenjača dinje ostvaruje zarazu biljaka na temperaturama od 8 do 30° C, sa optimumom od 15 do 25° C. Za ostvarenje zaraze dovoljno je svega dva časa, kada je relativna vlažnost vazduha 100 % (prisutna kap vode) na temperaturi od 20 do 25°C.

Mjere zaštite

Protiv ove bolesti se moramo boriti preventivnim tretmanima. Treba omogućiti biljci nesmetani razvoj (bez plamenjače) i na taj način ostvariti šansu za što veći prinos. S obzirom da se radi o prouzrokovaču plamenjače koji uglavnom ostvaruje zarazu preko stominih otvora sa naličja lista, za uspješnu zaštitu biljaka neophodno je preventivno i veoma kvalitetno pokrivanje svih dijelova biljaka efikasnim fungicidima. Za suzbijanje prouzrokovača ove vrste plamenjače, postoje brojni preparati na bazi sledećih aktivnih materija, odnosno njihovih kombinacija: bakar, mankozeb, fosetil aluminijum, azoksistrobin, cimoksanil metalaksil+mankozeb, cimoksanil+famoksadon i dr. Pri primjeni fungicida obavezno voditi računa o karenci.

Izvor: SavjetodavnaSrpske

PROČITAJTE:

Povrće se nakon kiše razbolijeva – kako ga oporaviti na prirodan način

ODLIČNA IDEJA: Kako gajiti krastavce u buretu

Naučite kako da suzbijete plamenjaču: POTPUNI USPIJEH ZAGARANTOVAN

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI