Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPijetao pobijedio tužioce: Sud odlučio - Moris smije da kukuriče i u...

Pijetao pobijedio tužioce: Sud odlučio – Moris smije da kukuriče i u zoru

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Francuski sud odobrio je nastavak jutarnjeg kukurikanja petlu Morisu čije je pjevanje u zoru simbol ruralne tradicije, ali je nerviralo komšije koje su ga optužili da ih prerano budi, rekao je Žulijan Papino, advokat vlasnice.

“Moris je pobijedio tužioce i oni moraju isplatiti njegovoj vlasnici hiljadu evra odštete i kamata, kao i troškove pravnog postupka”, rekao je Papino nakon što je sud objavio presudu.

“Ja sam bez teksta. To je pobeda za sve ljude koji se nalaze u situaciji sličnoj mojoj. Nadam se da će im to biti pouka”, veselo je rekla Korin Feso.

“Ovako će svi biti zaštićeni: i zvona i žabe”, dodala je, aludirajući na žalopojke koje se pojavljuju u poslednje vrijeme, jer pridošlicama u ruralni svijet smetaju seoski zvukovi.

“Zbog čega se ne bi donijeo “Morisov zakon” koji bi štitio sve ruralne zvukove”, upitala je.

Papino je pojasnio da se po francuskom zakonu mora dokazati počinjena šteta, a ona se u ovom slučaju nije mogla dokazati.

Ova afera počela je banalnom žalbom zbog komšijskog remećenja mira. Podnijeo ju je par penzionisanih poljoprivrednika iz departmana Haute-Vienne kojima je smetalo Morisovo jutarnje kukurikanje u blizini njihovog letnjikovca na ostrvu Oleron na atlantskoj obali.

Za nekoliko mjeseci Morisova neizvesna sudbina postala je simbol borbe za očuvanje francuskog ruralnog života pa se pojavio članak u New York Timesu, majice s natpisom “Let me sing” (Pustite me da pjevam), kao i peticija za spas pijetla koja je sakupila 140.000 potpisa.

Izvor: NG

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI