Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeLAZARKINJA - ČAJ I PRIRODNI LIJEKOVI

LAZARKINJA – ČAJ I PRIRODNI LIJEKOVI

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lazarkinja je vrlo ljekovita biljka koja se ne koristi baš često u narodnoj medicini, mada bi je ljudi trebali koristiti jer lijeći cijeli niz bolesti. Lazarkinja – latinsko ime Asperula Odorata a u narodu je poznata pod nadzivima divlji broć, dišeća perla, jari broć, jaslenjak, lazarkinja mirisna i kao lazina trava. Samoniklu ljekovitu biljku lazarkinju možete pronaći u bjelogorićnim i stjenovitim šumama.

LAZARKINJA – LJEKOVITOST

Ako imate problema sa menstrualnim bolovima čaj od lazarkinje će biti od velike pomoći u zaustavljanju tih bolova. Mnoge osobe imaju problema sa srcem a ova ljekovita biljka će im pomoći da ojačaju srčani mišić.

Lazarkinja je dobra za liječenje urinarnih infekcija jer sadrži kumarin koji bistri mokraću i ima antiseptično djelovanje.

Dokazano je da možete pomoći u oslobađanju organizma od helicobacter pylori.

U slučaju da imate smanjenu funkciju jetre ili žuticu čajna mješavina od lazarkinje će vam pomoći.

LAZARKINJA – ČAJ – PRIRODNI LIJEKOVI

Od ljekovite biljke lazarkinje možete sem čaja napraviti još neke prirodne lijekove koji će vam pomoći u liječenju nekih zdravstvenih problema. Krenimo redom sa prirodnim lijekovima od biljke lazarkinje.

PROTIV MENSTRUALNIH BOLOVA

Ako vam je potreban ljekoviti čaj koji će pomoći u zaustavljanju menstrualnih bolova onda napraviti čajnu mješavinu sa sljedećim ljekovitim biljkama u jednakom omjeru: listovi šumske jagode, listovi kupine, listovi maline i lazarkinje (Obavezno u jednakom omjeru).

Jednu malu kašikicu ove čajne mješavine stavite u šolju i prelijte sa 100 ml kipuće vode. Poklopite i ostavite da stoji 10 minua. Ovaj čaj pijte dok je topao.

ČAJ PROTIV URINARNIH INFEKCIJA

Za liječenje uinarnih infekcija kao što smo već rekli ova biljka će vam biti od pomoći. Za ljekoviti čaj koji će vam pomoći u njihovom liječenju potrebno je da pomiješate jednaku količinu plodova borovnice i svježih listova lazarkinje. Jednu kašikicu ove čajne mješavine stavite u šolju i prelijte sa kipućom vodom. Ostavite da odstoji petnest minuta pa zatim procjedite. Čaj obavezno pijte nekih pola sata prije jela. Obavezno svaki put pripremite svjež čaj.

LAZARKINJA – ZA JAČANJE SRCA

Jednostavan čaj napravite od lazarkinje koji će vam pomoći u jačanju srčanog mišića. Jednu kašikicu suhih listova lazarkinje prelijte sa 250 ml vrele vode i ostavite da stoji tri minute. Procjedite i možete piti kada se čaj još malo ohladi. Preporuka je da pijete do dvije šolje ovoga čaja dnevno. Možete zasladiti sa medom.

ZA JAČANJE JETRE – KADA JE SMANJEN FUNKCIJA JERTE ILI IMATE ŽUTICU

Napravite ljekovitu čajnu mješavinu u jednakom omjeru suhih dijelova ljekovitih biljaka lazarkinje i srčanika. Jednu kašikicu ove čajne mješavine stavite u šolju i prelijte sa 250ml kipuće vode. Neka se malo ohladi i pijte prije jela.

OPUŠTAJUĆA KUPKA OD LAZARKINJE I TIMIJANA

Potrebno je da pomiješate 50 grama sušene lazarkinje i 50 grama sušenog timijana. Ovu mješavinu prokuhajte u jednom litru vode. Nakon toga procjedite i sipajte u kadu sa vodom. Ova ljekovita i opuštajuća kupa će vam pomoći da smanjite bolove u zglobovima.

LAZARKINJA – KADA JE BRATI

Trebate znati da se listovi ove ljekovite biljke skupljaju prije cvjetanja. Najbolje vrijeme sa skupljanje listova ove biljke je svibanja(maj) i lipanj(juni). Nemojte je čupati već makazama odrežite listove. Sušite je na vjetrovitom mjestu.

LAZARKINJA – NUSPOJAVE – MJERE OPREZA

Treba naglasiti da konzumiranje jakoga čaja od lazariknje ili previše čaja može biti opasno po zdravlje. Velike doze mogu uzrokovati trovanje i javljaju se simptomi:nesvjestica, mučnina i glavobolja. Ako pretjerano konzumirate lazarkinju može biti jako opasno i izazvati smrt.

Izvor: biljemdozdravlja.com

PROČITAJTE:

ZELENI ČAJ: Zašto ga ne biste gajili u svom vrtu?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI