Četvrtak, 28 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePet savjeta za jesenju sadnju lukovica - U proljeće će vas dočekati...

Pet savjeta za jesenju sadnju lukovica – U proljeće će vas dočekati bujno cvijeće u dvorištu

Proljećne lukovice se sade u jesen jer zahtjevaju hladni period mirovanja u trajanju od nekoliko mjeseci.

Ukoliko na proljeće želite da uživate u ljepoti lala, irisa ili narcisa, sada je pravo vrijeme za njihovu sadnju. Za ovaj zadatak neće vam biti potrebno više od sat vremena, a osiguraće da vas u proljeće obraduje dvorište prepuno šarenih latica i privlačnog izgleda.

Postoje određeni koraci koje možete da preduzmete kako biste osigurali što veći uspjeh cvjetanja ovih dekorativnih biljaka.

Pročitajte: Otkrvamo vam kako se pravilno gaje gladiolee: 

1. Odaberite zdrave lukovice

Prije same sadnje dobro pregledajte lukovice, kako biste upotrebili samo one dobre i zdrave. Izbjegavajte one mekane, pogotovo one na kojima primjetite buđ. Zdrave lukovice treba da budu čvrste i suve.

2. Sačuvajte uputstva

Osim što možete da dobijete dobre savjete za sadnju i brigu o svom cvijeću, ako sačuvate pakovanje, znaćete koja je vrsta najbolje uspjela i kako se tačno sadi.

3. Zaštitite ih od truljenja

Prije sadnje, lukovice dobro uvaljajte u prašinu od drvenog uglja, što će ih zaštititi od truljenja.

Pročitajte: Jesenja sadnja LJILJANA daće jaču biljku i krupnije cvjetove na proljeće

4. Pazite gdje je kraj lukovice

Naime, neke od lukovica se sade tako da njihov vrh bude okrenut na dolje, a neke se sade u suprotnom položaju, prema gore.

Prema pravilu, donji dio lukovice je ravniji i ima više suvog korijenja, a vrh je blago špicast i iz njega će izrasti lišće i cvjetovi. Ako lukovice imaju nekoliko vrhova, imaće i više cvjetova.

Čak i ako imate lukovicu za koju ne znate gdje joj je kraj, posadite je položenu sa strane, ona će svakako uspjeti.

5. Vodite računa o dubini na kojoj se sadi korijen

Univerzalno pravilo je da se lukovice posade na dvostrukoj dubini od njihove dužine. Na primjer, ako je lukovica duga pet centimetara, posadite je na dubini od oko 10 cm.

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

voćnjak

Jesenji tretman koštičavog voća

Koštičavo voće (breskva, kajsija, šljiva, višnja, trešnja i dr.) u zavisnosti od voćne vrste, sortimenta i lokaliteta, nalazi se u fazi od početak obezbojavanja...