Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPet razloga zbog kojih treba konzumirati smokvu

Pet razloga zbog kojih treba konzumirati smokvu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sušenu smokvu uvijek možete naći u supermarketu, ali svježe smokve su mnogo bolje i zdravije. Pogledajte pet razloga zašto treba da konzumirate smokve.

  1. Smanjuju krvni pritisak

    Smokve su odličan izvor kalijuma koji pomaže pri smanjenju i regulaciji krvnog pritiska. Ovaj mineral je slabo dostupan u hrani, a istovremeno neophodan u današnjem svijetu gdje veliki broj ljudi pati od njegovog manjka zbog pojačane konzumacije soli.

  2. Pomažu kod mršavljenja

    Ova sočna mediteranska voćka je i dobar izvor prehrambenih vlakana, koji poboljšavaju probavu i osiguravaju dužu sitost, te tako pomažu kod mršavljenja. Valja spomenuti i da se u 100 grama svježe smokve nalazi samo 74 kalorije.

  3. Ključ dobrog raspoloženja

    Smokve sadrže značajnu količinu vitamina B kompleksa koji tijelu daju energiju, osiguravaju elastičnost kože i jakost mišića. Jedna od blagodati ove grupe vitamina je i pospješivanje rada mozga, te poboljšavanje sveukupnog raspoloženja.

Pročitajte: Ljekovitost i priprema ČAJA od LISTOVA SMOKVE!

4. Snižavaju šećer u krvi

Ne treba izbjegavati ni konzumaciju smokvinih listova. Oni, naime, posjeduju anti-dijabetičke karakteristike, odnosno snižavaju nivo šećera u krvi. Neke studije su pokazale da su od velike pomoći u regulaciji šećera kod osoba koji pate od dijabetesa tipa 1. Možete ih koristiti za pripremu raznih jela, ali i čajeva.

5. Pomažu kod bradavica

U narodnoj medicini smokve se smatraju i izvrsnim pomoćnicama kod problema s izraslinama na koži poput kurjih očiju i bradavica.

Procitajte: Smokvu mnogi imaju u dvorištu, a nisu ni svjesni koje su sve njene zdravstvene prednosti po zdravlje

Dovoljno je polovinu svježeg ploda položiti na problematično mjesto na tijelu, ostaviti tako preko noći i ujutro isprati vrućom vodom. Nakon toga trebali biste lakše ukloniti kurje oko ili bradavicu. U težim slučajevima ponovite postupak i do 5 puta.

Izvor: punkufer

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI